Belföld

Bukhatják fizetésük egy részét a BKV dolgozói

Bérük mintegy ötödét elveszíthetik a BKV dolgozói, ha a kollektív szerződést a menedzsment szándékai szerint módosítják.

A közlekedési társaság előzetes, belső számításaira hivatkozva a Népszava azt írta: “Jövőre havonta 37 ezer forintot bukna egy átlagos BKV-dolgozó.”

A lap szerint egy eddig átlagosan havi 202 ezer forintos nettó bérért dolgozó BKV-alkalmazott jövedelme csaknem ötödét, 18 százalékát elveszítheti. Ezzel és a pótlékok csökkentésével a BKV a mintegy 12 200 munkavállalóján 2012-ben összesen 5,05 milliárd forintot takarítana meg.

A lap szerint a kollektív szerződés módosításával a jövőben csak annyi juttatás és jövedelem jár majd mindenkinek, amennyit a munka törvénykönyve megenged. Márpedig a BKV-sok, illetve érdekképviseleteik az elmúlt években sok olyan juttatást harcoltak ki, amelyek többet nyújtanak a törvénykönyben rögzítetteknél. Ezek a “speciális elemek” beépültek a dolgozók bérébe, így ez nem “prémium”, hanem a mindenkori bérmegállapodás része volt a BKV-dolgozók számára – olvasható az újságban.

Közben a Világgazdaság azt írja, hárommilliárd forinttal nőhet a BKV hiánya, ha nem emelik a jegyárakat 2012-ben, az az összeg pedig, amelyet jövőre vissza kell fizetniük, több tízmilliárdos lehet. A lap Dorner Lajosra, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnökére hivatkozik, aki szerint 2 milliárdos kiesést az infláció indokol, a további 1 milliárdot pedig az áfa megemelése. A Világgazdaság szerint a szerdai közgyűlés dönthet a 2012-es jegy- és bérletárakról.

A lap úgy véli, az 5 milliárd forintos gyorssegély, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester múlt heti tárgyalása után a hétvégén utaltak el a BKV-nak, csak a tűzoltásra lehet elég. Csak az több mint a duplájába kerülne, hogy az idei évet különösebb problémák nélkül túlélje a közlekedési cég.

A Világgazdaság szerint egy hónapja járt le egy 5 milliárdos hitelkeret, hamarosan pedig egy újabb 6 milliárdos visszafizetése válik esedékessé. Jövőre pedig a 77 milliárdos adósságállomány közel felét el kell kezdeni törleszteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik