Gazdaság

Kartellgyanú: összefogott hét óriásbank a végtörlesztés kapcsán?

A versenyhivatal gyanúja szerint szinte egyszerre emelték a lakossági jelzáloghitelek kamatát.

A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított az OTP Bank Nyrt., az Erste Bank Hungary Nyrt., az MKB Bank Zrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a CIB Bank Zrt., az Unicredit Bank Hungary Zrt., és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. ellen.

A gyanú szerint a pénzintézetek megállapodtak abban, hogy a devizahitelek végtörlesztése kapcsán magasabb kamatozású termékeket kínálnak, illetve korlátozzák alacsonyabb kamatozású termékeik elérhetőségét – értesült a vg.hu.

Ennek egyik jele, hogy szeptember végén, szinte azonos időben, jelentős mértékben megemelték a lakossági jelzáloghitelek kamatát, továbbá magasabb kamatú új termékeket vezettek be. A GVH tudomására jutott információk szerint a fenti megállapodáshoz kapcsolódóan valószínűsíthető egy, a termékek elérhetőségét korlátozó megállapodás a Fundamenta-Lakáskassza Zrt és a kereskedelmi bankok között is.

Ha ez így történt, akkor a vállalkozások feltételezhetően megsértették a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a bankok a jogsértést elkövették.

Az eljárás 6 hónapig tart, amely azonban két alkalommal, szintén 6 hónappal meghosszabbítható. Első lépéseként egyes vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a hivatal munkatársai, de hogy ez mely pénzintézeteket érintett, arról már nem szólt a vg.hu összeállítása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik