Gazdaság

160 milliárd uniós pénzt csoportosítanak át

A kormány szándéka szerint ennyi pénz kerülne át a közlekedésfejlesztési projekteket gondozó operatív programból (KÖZOP) a Környezet és energia operatív programba (KEOP).

Mintegy 160 milliárd forintot csoportosít át a kormány a fel nem használt közlekedésfejlesztési EU-forrásokból, a döntést még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia, ez legalább fél évbe telhet – írta hétfői számában a Világgazdaság.

A lap azt írta: hétfőn zárul az EU-forrásokat kezelő operatív programok módosítására vonatkozó kormányzati tervezet társadalmi véleményeztetése. A kabinet szándéka szerint 163 milliárd forint kerülne át a közlekedésfejlesztési projekteket gondozó operatív programból (KÖZOP) a Környezet és energia operatív programba (KEOP).

A Világgazdaság szerint a kormány azzal indokolja a forrásátcsoportosítást, hogy a jellemzően nagy infrastrukturális beruházásokat jelentő KÖZOP-projektek hosszú átfutású idejűek, így igen magas a kockázata annak, hogy a programra elkülönített forrást az ország nem tudja felhasználni. Ezzel szemben a KEOP hatékony energiafelhasználásra, illetve a megújulóenergia-felhasználás növelésére vonatkozó programjai a nagy érdeklődés miatt mára forráshiányossá váltak.

“Eddig csak egyszer fordult elő, még 2009-ben, hogy Magyarország az uniós pénzek átcsoportosításának engedélyezését kérte az Európai Bizottságtól” – mondta el a lapnak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik