Gazdaság

Róna: abba kell hagyni az idétlenkedést

Amatörizmus nekimenni a hitelminősítőknek Róna Péter közgazdász szerint.

A hitelminősítők megállapításai lehetnek helytállóak, s lehetnek tévesek, de az biztos, hogy érdemben kellene érvelni vagdalkozás helyett – mondta lapunknak Róna Péter közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium Magyarország leminősítésével kapcsolatban péntek reggel közleményben úgy fogalmazott: a magyar kormány nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként.

A közgazdász szerint abba kellene hagyni az idétlenkedést, amatőrizmus nekimenni a hitelminősítőknek.  Ehelyett kidolgozott érvrendszerre, s gazdaságpolitikai stratégiára lenne szükség, amelyekkel a kormány viszont jelenleg nem rendelkezik – vélte Róna.  Meg kellene magyaráznia a kormánynak, miért számol 1,5 százalék körüli növekedéssel  jövő évre, amikor Németországé is 0 százalék körül várható.

A közgazdász kifejtette:  a Moody’s  szempontjából  jogosan merül föl a kérdés, hogy 2012-ben – együtt  tekintve az állami, önkormányzati, banki szférát – hogyan újít meg Magyarország 36 milliárd eurónyi adósságot. Ez akkor is jogos kérdés, ha Magyarország finanszírozásával 2012 áprilisáig nem lehet gond – tette hozzá.

Róna szerint fontos kérdés, hogy vajon a Fitch is türelemmel vár-e legalább februárig az S&P-hez hasonlóan, hogy mi lesz az IMF-fel történő tárgyalások vége, vagy már esetleg előtte leminősíti Magyarországot. Egy újabb leminősítésnek ugyanis már komolyabb piaci hatása lenne. Azt azonban nem lehet előre megmondani, mint fog tenni a Fitch – mondta a közgazda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik