Belföld

Matolcsy: sikeres a gazdaságpolitika

A gazdasági miniszter a "szabadságharc első nyertes csatájaként" értékelte a kormány által elért eredményeket.

Ellenzéki felszólalók napirend előtt élesen bírálták a kormány gazdaságpolitikáját, valamint azt, hogy az ország ismét a Nemzetközi Valutaalap segítségére kényszerült. A Fidesz dicsérte a kabinet által követett irányt.

A fideszes Rogán Antal szerint, ha a kormány nem követ az elődeitől eltérő gazdaságpolitikát, akkor idén 7 százalékos lenne a költségvetés hiánya. Hangsúlyozta, hogy a kabinet másfél éve igen nehéz helyzetben vette ál az országot, ami jelentősen megkötötte a kezét.

Kijelentette: a Fidesz továbbra is támogatja például a kereskedelmi láncok vagy a távközlési cégek jelentősebb bevonását a közteherviselésbe, szerinte ugyanis e nélkül az ország olyan megoldásokra kényszerült volna, mint Görögország, ahol jelentősen csökkentették a közszféra fizetését vagy a nyugdíjakat.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válaszában sikeresnek nevezte a kormány gazdaságpolitikáját, amely lehetővé tette, hogy 2004 óta először 3 százalék alá csökkenjen az államadósság, és a munkanélküliséget is 10 százalék alá szorította.

Hozzátette: az ország előrelépett az országok versenyképességi rangsorában, és úgy csökkenti az államadósságot, hogy meghagyja a növekedés lehetőségét.
“Ez a gazdaságpolitika egyértelműen sikeres, ami annak köszönhető, hogy nem ortodox, nem hagyományos, hanem merész, szokatlan lépésekkel állította helyre az ország gazdaságát” – jelentette ki a miniszter, hozzátéve: a magyarországi kockázatokat is növeli ugyanakkor az, hogy egyre több eurózónatag kerül veszélybe. Ezért van szükség az IMF pénzügyi védőhálójára – jelentette ki a miniszter.

LMP: a kormány elszalasztotta az új politika adta lehetőségeket

Az LMP-s Schiffer András inkoherens ámokfutásnak nevezte a kormány tevékenységét, amellyel a kabinet elszalasztotta annak lehetőségét, hogy új alapokra helyezze az ország gazdaságpolitikáját,
“Nem gondoljuk sikernek, hogy visszakullogtunk az IMF-hez” – jelentette ki. Kifogásolta, hogy a kormány a kiszolgáltatottság növelésével próbál javítani a versenyképességen, és a “gazdagok zsebét tömi”, miközben megvágja a szociális juttatásokat.
Kijelentette: a spekulatív tőke mozgása helyett a kabinet a bankokat adóztatta meg, ezzel azonban nem szabályozta újra a pénzügyi piacokat és nem adott lehetőséget a hiteleseknek, hogy kikerüljenek az adósságcsapdából. “Önnek távoznia kell, mert felélte hitelét” – mondta a miniszternek Schiffer András.

Matolcsy György válaszában a “szabadságharc első nyertes csatájaként” értékelte a kormány által elért eredményeket, és örömtelinek nevezte, hogy a kabinet másfél év alatt képes volt nem ortodox, nem megszorító eszközökkel helyreállítani az ország mozgásterét.

MSZP: nagy baj van, ha a Fidesz-kabinet az IMF-hez fordult

Józsa István (MSZP) kijelentette: a kormány nem szereti a valutaalapot annyira, hogy visszahívja őket, ha nincs nagy baj. Mint mondta, az elmúlt másfél év gazdaságpolitikája oda vezetett, hogy az ország állampapírjait alig lehet értékesíteni, a kockázati felár pedig háromszor akkora, mint a kormányváltáskor volt.
Hozzátette: a forint jelentősen veszített értékéből, a GDP-arányos államadósság pedig 82 százalékos, annak ellenére, hogy a kabinet “megzsarolt 3 millió embert és elvette magán-nyugdíjpénztári megtakarításaikat”.
Jövőre nem biztosított a gazdasági növekedés, és elfogyott a bizalom a kormánnyal szemben – mondta.

Matolcsy György válaszában bírálta a szocialista kormányokat. Emlékeztetett arra, hogy 2002 és 2010 között az államadósság “az egekbe szökött”, és kijelentette: “nem mondjuk, hogy minden baj az euróválság miatt van. A bajok döntő többsége, hogy önök nyolc évig kormányoztak”. A szocialista kormányok szavai szerint eladósították az országot, amely most ezért sérülékeny.

A Jobbik szerint elképesztő, hogy a kormány növekedési fordulatról beszél

A jobbikos Vona Gábor elképesztőnek nevezte, hogy a kormány növekedésről beszél. Az IMF-fel való “új típusú” megállapodásról azt mondta: nyúl és farkas viszonyában nincs új típus, a valutaalap által mind a növekedés, mind az ország függetlensége csorbát szenved.
A politikus szerint a Fidesz áttáncolt a másik oldalra akkor, amikor az MSZP-hez és az LMP-hez hasonlóan elfogadta az IMF idejöttét, és kijelentette: a lépés politikai konzekvenciájaként a kormánynak le kellene mondania.
A képviselő azt szorgalmazta, hogy az ország kezdeményezzen nemzetközi kapcsolatot a hasonló helyzetben lévő államokkal a közös érdekérvényesítés érdekében.

A felszólalásra reagáló nemzetgazdasági miniszter szerint a jelenlegi tárgyalások döntően különböznek a 2008-astól, amikor semmilyen mozgástere nem volt az akkori kormánynak. Rámutatott: Magyarországon több százezer család van drámai helyzetben a korábbi kormányok hibás gazdaságpolitikája miatt, amely a devizahitelek irányába tolta a gazdaságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik