Gazdaság

Szeptemberben még vásároltunk

Augusztus után szeptemberben is mérsékelten bővült a kiskereskedelmi forgalom az előző évhez viszonyítva.

A KSH ma reggel közzétett gyorsjelentése szerint az előző év azonos időszakához képest 0,3 százalékkal több árut forgalmaztak a kiskereskedelmi egységek szeptemberben az augusztusi 0,4 százalékos javulás után. Az előző hónaphoz képest stagnálás volt megfigyelhető a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

A forgalom 45 százalékát adó élelmiszer és élelmiszerjellegű vegyes üzletek eladásai szeptemberben 1,5 százalékkal nőttek, az esztendő első 9 hónapjában szinten maradtak. A 18 százalékos súllyal szereplő üzemanyagtöltő állomások változatlan áras forgalma 0,5 százalékkal esett vissza szeptemberben, a január-szeptemberi időszakban a csökkenés 1,8 százalék volt.

A közölt adatok alapján az unió egyéb államaihoz viszonyítva nem állunk rosszul. Az Eurostat november 7-én megjelent tájékoztatása szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011 szeptemberében a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,8, az eurózóna országaiban 1,5 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 8 tagállamban bővülést, 11-ben csökkenést és 3-ban azonos értéket mutatnak. A térség legerősebb országai közül Németországban lényegében stagnált (0,2%), Franciaországban 2, az Egyesült Királyságban 1,5 százalékkal növekedett a forgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik