Gazdaság

A bankok készek további áldozatokat vállalni

A Bankszövetség úgy véli, kivitelezhető tervet ajánlott a kormánynak a bajba került devizahitelesek helyzetének rendezéséhez.

Múlt hét csütörtökön kivitelezhető, normális, minden szereplőnek megoldást jelentő javaslatcsomagot tett le a Bankszövetség a kormány asztalára – nyilatkozta Gyuris Dániel, a szövetség alelnöke. (A tervezet részletei még nem ismertek.)


Fotó: Kummer János

Az IIR Magyarország által kedden Bankszektor 2011 címmel rendezett konferencián a Bankszövetség alelnöke utalt arra is, hogy a kialakult nehéz helyzetért mind a pénzintézetek, mind az adósok felelősek. Ezért a megoldásban is mindnyájuknak részt kell vállalni.

Ide kapcsolódik, amit Gyuris szintén elmondott, hogy a Bankszövetség javaslatcsomagja további több százmilliárd forintos áldozatvállalást is tartalmaz a bankok részéről.


Gyuris Dániel
Fotó: MTI / Manek Attila

A szövetség azt is szeretné elérni, hogy miután megállapodnak a kormánnyal a jelzáloghitelezés szabályozásáról és a devizahitelezés helyzetének rendezéséről, akkor „legalább 2 évig ne legyen rángatva” a szabályozás. Ennek elfogadására megvan az esély – tette hozzá Gyuris Dániel.

Arról is beszélt, hogy az MNB-t és a PSZÁF-ot is bevonja majd a kormány az egyeztetésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik