Gazdaság

Az IMF-nél a magyar kérelem

A magyar kormány "elővigyázatossági típusú megállapodást" szeretne kötni.

Megkapta az esetleges hitelnyújtásról szóló hivatalos kérelmet a Nemzetközi Valutaalap. Az Európai Bizottságnak is eljuttatott kérelem azt tartalmazza, hogy a magyar kormány elővigyázatossági típusú megállapodást kötne – jelezte washingtoni közleményében Christine Lagarde vezérigazgató.


Fotó: Reuters

A vezérigazgató tájékoztatása szerint az IMF jelenleg Budapesten tárgyaló delegációja Washingtonba való visszatérését követően kezdi meg konzultációit a valutaalap vezetésével. A nemzetközi szervezet ezt követően hozza nyilvánosságra értékelését. A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön, váratlanul jelentette be, hogy tárgyalásokat kezd az IMF-fel.

Várhatóan “nem lesz nagyon követelőző” a költségvetéssel kapcsolatban az IMF – vélték londoni felzárkózó piaci elemzők, akik csaknem kétharmadosra taksálták a magyar kormány és az IMF közötti megállapodás esélyét. Az együttműködés végső formája egyes citybeli előrejelzések szerint a piaci viszonyok alakulásán múlik majd.

Azzal, hogy elővigyázatossági típusú hitelkérelemről szóló szándékot jelzett a nemzetközi szervezetek felé a magyar kormány, már biztosnak tűnik, hogy a kabinet belátta a Varsó által igénybe vett rugalmas hitelre Magyarország nem lenne jogosul – írja a portfolio.hu. Az elővigyázatossági hitel azt jelenti, hogy az érintett ország előre jelzi: nem kíván majd lehívni pénzt a keretből (csak szükség esetén), ezért tekinthető elővigyázatossági típusúnak ez a hitelkeret.

Külföldi sajtó az újabb IMF-tárgyalásról – Orbán, a Nap Pinokkiója

A Handelsblatt című német üzleti napilap szerint Magyarország a gazdaság adatainak jelentős rosszabbodására reagált. A cikkíró utalt arra, hogy a külföldi beruházók egyre erőteljesebben elfordulnak az országtól. A tudósító kiemelte, hogy Magyarország ezúttal egy nagyobb rugalmasságot biztosító támogatási programról kíván tárgyalni. Idézte a kormányfőt, aki szerint Magyarország szuverenitása nem korlátozható. A Handelsblatt egyik rovata a Nap Pinokkiójának” választotta Orbán Viktort az ország finanszírozhatóságára vonatkozó nyilatkozata miatt.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Budapest az európai adósságválság nyomása alatt cselekedett. A lap utalt arra: Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, hogy továbbra sem hajlandó semmifajta megszorításra. Ugyanakkor úgy értékelte: a tárgyalások “csapást” jelentenek a kormányfő számára, mindeddig ugyanis elutasította, hogy Magyarország ismét a valutaalaphoz forduljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik