Gazdaság

KGFB: Kiélezett verseny a biztosítók között

Németh Teréz Katalin

2011. 11. 17. 08:56

Erőteljes ár- és szolgáltatásverseny jellemzi az idén is az év végi kötelező-kampányt.

Korábban a témában:

Ezekben a napokban kapja meg az értesítést a jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjról (KGFB) az a mintegy 3,3 millió gépjármű tulajdonos, akiknek szerződése az év végén jár le. Így azok, akik esetleg még nem gondolták végig, hogy maradnak-e korábbi partnerüknél, várhatóan átböngészik a jövő évre szóló ajánlatokat. (Nem küldenek a jelenlegi kampányban tájékoztatást annak a nagyságrendileg 800 ezer autósnak, akinél a szerződési forduló évközi időszakra esik, ezt számukra a biztosítók évfordulójuk előtt 50. nappal postázzák majd.)

A tarifák – bár előzetesen az egyébként is feszített árak miatt maximum 3-7 százalékos csökkenést valószínűsítettek a piaci szereplők – esetenként 25-30 százalékkal is estek. A most közölt ár a január elsejével bevezetésre kerülő, a KGFB-díj 30 százalékára rúgó baleseti adó összegét még nem tartalmazza, a jövő évi kiadások tervezésekor tehát ekkora költségnövekedéssel még mindenképp számolni kell.

Kedvezményes, ingyenes szolgáltatások

A kiélezett versenyt mutatja a tarifacsökkenés mellett az is, hogy számottevően estek a kötelező mellé kínált egyéb szerződések, mint például a casco díjai is. Bővült továbbá a nagyon kedvezményesen kínált, speciális termékek köre: a tavalyi kampány újdonságai mellett új elemek is megjelentek. A kátyúkár, a szélvédő, a csökkentett térítésű cascók után szerepel a palettán a vadkár, a kiegészítő élet- és balesetbiztosítás, a megvehető európai assistance szolgáltatás, és az ingyenes utánfutó biztosítás is.

Általános irányok arról, hogy mely célcsoportokat céloznak meg kiemelten a biztosítók a jelenlegi kampánnyal, a piac egészét illetően nem igazán határozható meg. Ez – az Uniqa tájékoztatása szerint – elsősorban az egyes piaci résztvevők üzletpolitikájától függ, a társaságok igyekeznek a piaci rések felé elmozdulni: többen nyitottak például a fiatalabb korosztályok felé. Megfigyelhető továbbá, hogy egyes, korábban kevéssé preferált ügyfélkör előtérbe került, részükre jobban az igényeikhez igazított termékeket dolgoztak ki: a motorosoknak például az idén többen olyan módozatokat ajánlanak, amely figyelemmel van arra, hogy ezeket a járműveket sokan nem egész évben használják.

Tovább nőtt a vidék árelőnye

Továbbra is megfigyelhető, sőt, piaci elemzések szerint némiképp még erősödött is a vidék árelőnye, ahol a díjak esetenként 20 százalékkal nagyobb mértékben estek, mint egyébként azonos paraméterekkel rendelkező fővárosi ügyfeleknél. A két tarifa (vidék-Budapest) eltérése helyenként már a 60 százalékot is meghaladja.

A korábbi időszakokhoz hasonlóan több biztosítónál előfordul, hogy kedvezőbb feltételeket kínálnak az új ügyfeleknek, az idén azonban az összehasonlítások alapján a piaci szereplők ezen kedvezmények kompenzálására elsősorban a kárt okozó meglévő ügyfeleiknél alkalmaznak erőteljes díjemelést.

Azt, hogy az idei kampányban mennyien váltanak majd, egyelőre nehéz megjósolni. Az ügyfelek egy részét a kivárás jellemzi, amely valószínűsíthetően azzal van összefüggésben, hogy a baleseti adóval kapcsolatos összes információ még nem áll rendelkezésre – mondták el az Uniqa-nál. Ezen ügyfeleknek azonban érdemes odafigyelniük arra, hogy emiatt ne csússzanak ki a jogszabályi határidőkből (a november végéig érvényes határidős felmondás lehetőségéből). A biztosítót váltók között az eddig megjelent információk szerint továbbra is az ár a domináns, ám a név (egyes cégek ismertsége), és a bizalom is szerepet játszik a döntésben.

Elektronikus kártörténeti nyilvántartás

Bár általában is jellemző, hogy érdemes a szerződések megkötésekor körültekintően áttekinteni a megadott adatokat, az idén ez még határozottabban kiemelendő szempont: a KGFB megkötésekor a biztosítók ugyanis a bonus-malus fokozatok megállapításához szükséges információkat már a MABISZ által üzemeltetett Kártörténeti Nyilvántartásból kapják meg. Így lényeges, hogy – az előzmény- szerződés mellett – az üzemben tartó személye egyértelműen azonosítható legyen, ugyanis ez alapján lesz majd átvezethető a korábbiakban megszerzett bonusz fokozat. A rendszer az év közepén indult, tömeges adatcserére először a most folyó kampányban kerül majd sor. Egy kis odafigyeléssel sok későbbi bosszúságtól tudjuk megóvni magunkat – hívták fel a figyelmet az Uniqa szakemberei.

Amit a gépjármű-felelősségbiztosításról tudni érdemes

1.)     A KGFB megkötését törvény írja elő a gépjármű forgalomba helyezésének követelményeként.

2.)     A biztosítás az üzembentartó személyéhez kötődik, akkor is, ha más vezette az autót.

2.)     A KGFB keretében a biztosított által okozott kárt térítik meg.

3.)     A szerződés határozatlan időre jön létre, a szerződést felmondani csak a biztosítási időszak végére lehet. (Természetesen érdekmúlással  – az autót eladják, vagy kikerül a forgalomból -, vagy díj nemfizetés miatt év közben is megszűnhet a szerződés.)

4.)     A szerződés az Európai Gazdasági Térség, Svájc, illetve a nemzetközi zöldkártya-rendszer keretében hazánkkal szerződést kötött államok területére terjed ki. A biztosító helytállási kötelezettségének mértéke a káresemény helye szerinti ország gépjármű-felelősségbiztosítási jogszabályai szerint áll fenn.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.