Gazdaság

Habzsolják a hiteleket az önkormányzatok

Sok önkormányzat nyakló nélkül veszi föl a hiteleket, amíg lehet.

Kapcsolódó cikkek

Míg tavaly a megyei jogú városoknak és a fővárosi kerületeknek mintegy 386 milliárd forintos adósságállományuk volt, addig 2011-re ez a szám 16,6 százalékkal 450 milliárd forintra növekedett – olvasható a Magyar Progresszív Intézet lapunkhoz eljuttatott kutatásában. Míg tavaly átlagosan 109 ezer 238 forintnyi adósság jutott egy lakosra, addig idén már 130 ezer 892 forint.

A 13. kerület továbbra is őrzi első helyét az egy főre jutó adósságállomány alacsonyságát tekintve. Jó helyen van még a 3., a 23. és a 11. kerület is. Ami egyben azt is jelzi, hogy ahogyan a tavalyi felmérésben, úgy az idén is budapesti kerületek végeztek a lista élén, a 8 legkisebb adósság egy lakosra a fővárosi városrészekben jut. A legjobb tízbe ezúttal bekerült Zalaegerszeg, idén azonban egyedüliként a megyei jogú városok közül, míg a 3., a 11., a 13., a 15., a 17. és a 19. kerület ezúttal is a legjobbak között szerepelt. A tavalyi 10 legtöbb egy főre jutó adósságállománnyal rendelkező önkormányzat közül 7 (5. kerület, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Szolnok, Sopron, Pécs és Szombathely) idén is szerepel a legrosszabbak között – olvasható a jelentésben.

A leginkább eladósodott önkormányzatok nem növelték akkora ütemben tartozásukat, mint azok, amelyek korábban csak kisebb adósságállománnyal rendelkeztek. Ebből arra következtethetünk, hogy a jövő évtől esedékes szigorúbb hitelfelvételi szabályok miatt sok önkormányzat még idén igyekszik felduzzasztani magát – vélik a Magyar Progresszív Intézet kutatói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik