Gazdaság

Miben segítheti a bank az adóst?

Ha nem tartozunk azon néhány tízezer adós közé, akik már bejelentkeztek hitelük fix árfolyamon történő végtörlesztésére, érdemes komolyan elgondolkodnunk , hogy a nehézségek leküzdése érdekében a pénzintézetünkhöz fordulunk segítségért. Változatok egy témára.

A hitelintézetek több áthidaló megoldást is nyújtanak – részben saját érdekük, azaz az ügyfél törlesztési képességének fenntartása érdekében, részben jogszabályi előírások alapján is – a havi törlesztőrészlet szinten tartásához vagy átmeneti időre történő csökkentéséhez.

Tekintve, hogy minden hitelszerződés és törlesztési probléma más, ebben a cikkben lehetőségeket sorolunk fel, elmondjuk, hogy mivel érdemes kopogtatni a bank ajtaján. Fontos kiemelni, hogy az adósságrendező megoldások hosszú távon általában többlet-terhet jelentenek, csupán az időszakos pénzügyi gondokra kínálnak rendezett és kiszámítható megoldást.

Az árfolyamfixálás törvényben biztosított lehetőség, ám december végéig jelezni kell a banknak, hogy élni kívánunk vele. A devizahiteleseknek maximum három évig, de legkésőbb 2014. december 31-ig előre rögzített 250 forint/eurós, 180 forint/ svájci frankos vagy 200 forint/100 jenes árfolyamon kell fizetni a törlesztőrészleteket. Ha az aktuális árfolyam ennél gyengébb, a különbség egy gyűjtőszámlán jelenik meg – ezt a kedvezményes időszak után kell visszafizetni. A gyűjtőszámlán lévő tartozás összege csökken, ha az árfolyam a törvényben rögzített mértéknél számunkra kedvezőbbre változik. A lehetőség igénybe vételéhez feltétel azonban, hogy ne legyen három hónapnál régebbi be nem fizetett tartozásunk – ha van, más megoldás kínálkozik.

A futamidő meghosszabbítását azon lakáscélú jelzáloghitellel rendelkezők kérhetik díjmentesen, akik legalább 90 napos késedelmet halmoztak fel. A lehetőség által alacsonyabb lesz a hitel havi törlesztőrészlete, de a visszafizetési idő elhúzódhat. Persze erre – bankonként eltérő módon – akkor is lehetőség van, ha ennyi ideig nem maradtunk el a részletekkel, ilyenkor azonban elképzelhető, hogy a szerződés módosításának díja lesz.

A bankok által kínált megoldás a tartósabb fizetési nehézségekkel küszködők számára a türelmi idő (vagy más néven a tőketörlesztési moratórium) igénybevétele. Ilyenkor egy ideig  (maximum három évig) csak a kamatokat kell fizetni, a tőkét nem kell törleszteni. A türelmi idő alatt így átmenetileg csökken a fizetendő részlet, utána viszont nagyobb összeget kell majd törleszteni.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik