Gazdaság

Bőven megéri a szlovákoknak nálunk vásárolni

Egy ötkilós mosóporon közel ezer forintot, egy kiló csirkecombnál 650 forintnál is többet tud megtakarítani a Szlovákiából hozzánk érkező vásárló.

A forintárfolyam alakulásának hatására a szomszédos országokból egyre többen jönnek Magyarországra vásárolni: a határhoz közeli városok áruházainak parkolóiban egyre több külföldi rendszámú autót találni – számol be a Pénzcentrum.

A gyenge forint hatása

Az egyik áruházlánc a forgalom erősödéséből úgy látja, hogy megélénkült a szlovák bevásárlóturizmus. A forgalomnövekedést az áruház minden olyan esetben érzékeli, amikor a forint gyengül az euróval szemben.

A jelenség leginkább Komáromban, Mosonmagyaróváron, valamint Sátoraljaújhelyen figyelhető meg.

Egy ötkilós mosóporon közel ezer forintot, egy kiló csirkecombnál 650-, míg 30 darab tojásnál akár 600 forintnál is többet tud megtakarítani a Szlovákiából érkező vásárló. Felmérésük szerint egy 56 eurós (17 700 forint) bevásárláson 15 eurót (4700 forint) lehet spórolni.

Oda-vissza

A magyarok viszont Ausztriába járnak át fűtőolajért a dízel drasztikus drágulása miatt. A fűtőolaj literenként 120-130 forinttal olcsóbb, magyarországi behozatala viszont jövedékiadó-csalásnak minősül, ráadásul az akár félmilliós bírság mellett a kocsit is elkobozhatják a hatóságok. Az osztrák fűtőolaj ára néhány centtel egy euró alatt van, vagyis nincs 310 forint, míg itthon a dízel literje 420-440 között mozog.

Az adóhatóság közölte: a folyékony tüzelőanyag – például az Ausztriában üzemanyagkúton vásárolható színezett tüzelőolaj Magyarországra nem hozható be semmilyen mennyiségben, sem a gépjármű üzemanyagtartályában, sem külön kannákban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik