Gazdaság

Egyre borúsabban látják a világgazdaság alakulását

A negyedik negyedévben tovább csökkent a német ifo gazdaságkutató intézet világgazdasági hangulatindexe a gazdasági környezet romló megítélése miatt.

Az idei negyedik negyedévi összesített hangulatindex 78,7 pontra csökkent a harmadik negyedévi 97,9 pontról. 2010 negyedik negyedévében 98,6 ponton állt az index, az idei első negyedévben pedig 106,8 ponton, majd a második negyedévben 107,7 ponton.

A hangulatindex a negyedik negyedévben Észak-Amerikában 69,5 pontra csökkent a harmadik negyedévi 81,2 pontról. Nyugat-Európában 81,4 pontra csökkent az index a harmadik negyedévi 105,2 pontról, Ázsiában pedig 77,2 pontra 94,7 pontról.

Az összesített hangulatindex jelentős mértékben a hosszú távú átlag alá süllyedt a negyedik negyedévben. A romlás az aktuális környezet kevésbé kedvező megítélésének, de leginkább az elkövetkező hat hónapra vonatkozó borús várakozásoknak tulajdonítható.

Az aktuális gazdasági környezet megítélése a negyedik negyedévben 86,0 pontra csökkent a harmadik negyedévi 99,1 pontról. Az elkövetkező hat hónap kilátásainak megítélése pedig 71,9 pontra esett 96,5 pontról.

Az inflációs várakozás változatlanul 4,0 százalék globális átlagban. A WES felmérésben részt vevő szakértők többsége változatlan kamatlábakat vár az elkövetkező hat hónapra. A szakértők túlértékeltnek tartják az eurót és a jent.

A 2011 negyedik negyedévi World Economic Survey (WES) felmérést 2011 októberében végezte el 119 ország 1.119 gazdasági szakemberének bevonásával a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) a párizsi ICC (International Chamber of Commerce) nemzetközi kereskedelmi kamara együttműködésével. A felmérést 1981 óta negyedévente készíti el az ifo.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik