Gazdaság

Bóvli kategóriával fenyeget a Fitch

Negatívra rontotta a magyar adósosztályzatok kilátását a Fitch Ratings. A magyar gazdasági minisztérium közleményben fejezte ki ellenvetését.

Kapcsolódó cikkek

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásainak kilátását az eddigi stabilról a Fitch Ratings, megerősítve egyben a befektetési ajánlású szuverén magyar adósosztályzatokat. A hitelminősítő a külső növekedési és finanszírozási környezet meredek romlásával indokolta a döntést.

A hír kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben kérdőjelezte meg a figyelmeztetést, mondván tartható a 2012-es 3 százalék alatti költségvetési hiánycél, egyúttal csökken az államadósság. Hozzátették, ezt a legfrissebb prognózisában az Európai Bizottság is elismerte.

Mint írták: a Fitch Ratings állításával ellentétben Magyarország 2012-ben tartani fogja a 2,5 százalékos költségvetési hiánycélt. A hiteminősítő államadósságra vonatkozó állításaival sem ért egyet a kormány. Magyarország ugyanis mindent megtett és a jövőben is megtesz az államadósság csökkentése érdekében. Ezt bizonyítja, hogy idén már több lépésben, a minősítő által jelzett 4 százalékpontos csökkenésnél nagyobb mértékben mérsékeljük az államadósságot – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik