Gazdaság

Legalább tíz év kell ahhoz, hogy javuljon a hazai úthálózat

A szaktárca államtitkára azt ígérte, hogy a fejlesztések mellett a felújításra és a karbantartásra is figyel majd a kormány.

Az elmúlt hat évben 4300 kilométernyi úthálózat újult meg idehaza, ám legalább tízéves programra lesz ahhoz szükség, hogy a nemzeti út- és hídhálózat minősége az uniós átlagszintre javuljon. Erről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára beszélt szerdán, a kapuvári Kis-Rába-híd átadási ünnepségén. Völner Pál hangsúlyozta, hogy a kormányzat számára a felújítás és a karbantartás legalább olyan fontos cél, mint a fejlesztések.

A több mint 21 méter fesztávú Kis-Rába-híd rekonstrukciója mintegy 100 millió forintba került. Olyan rossz állapotban volt, hogy gyakorlatilag az alapjaitól kellett újjáépíteni. A költségeket az útpénztárból fedezték.

Völner Pál egyébként nyáron, az M0-s déli szektorának bővítését bemutató sajtótájékoztatón nagyívű közútfejlesztési programot vázolt fel.  Eszerint a következő két uniós költségvetési ciklusban, vagyis 2027-ig, 2900 kilométer út épül, 3 ezer milliárd forintból. Ebből 500 kilométer lesz autópálya, ezer kilométer pedig autóút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik