Gazdaság

Semmiben sem bíznak a magyarok

Féltjük munkahelyünket, aggódunk pénzügyeink miatt. Utolsók vagyunk a fogyasztói bizalmi indexet mérő világlistán.

Magyarországon 37 ponttal a legalacsonyabb a fogyasztói bizalmi index a Nielsen piackutató szeptemberben végzett, 56 országot átfogó felmérése szerint. Közvetlenül előttünk található Portugália, Románia, Dél-Korea, Horvátország és Görögország – derült ki a cég közleményéből. A hazai mutató most 6 százalékponttal alacsonyabb, mint a második negyedévben. A májusi felmérés során az utolsó előtti helyen álltunk, az akkor sereghajtó Görögország előtt.

Az indexet a fogyasztók személyes pénzügyi és munkahelyi kilátásokra vonatkozó véleménye alapján számítják ki. Matematikailag 0-200 pont közé eshet az index. Ahol 100 fölé kerül, ott optimista a fogyasztói közhangulat, míg 100 alatt inkább pesszimista.

A legnagyobb, 121-es pontszámmal India a listavezető, Szaúd-Arábia (120), Indonézia (114), Fülöp-szigetek és Brazília (112-112), továbbá Thaiföld (109) előtt. Az európai országok közül Norvégiában a legbizakodóbbak az emberek (101), aztán Svájc (99), Ausztria (96), Svédország, Hollandia (90-90) és Oroszország (89) következik.

Egyes országokban két számjegyű visszaesést tapasztaltak a szakértők. Franciaországban például a szeptemberi, 56 pontos index 13 ponttal marad el a májusban mért értéktől.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE

Ajánlott videó

Olvasói sztorik