Gazdaság

Tovább kalapálják a forintot, mélyrepülésben az OTP-részvények

Az euróval és a svájci frankkal szemben is gyengült a nemzeti fizetőeszköz, a BUX is behorpadt, mindenki ideges.

Tovább gyengült a forint az euróval szemben: szerdán fél tízkor még 305,6 forinton jegyezték az eurót, árfolyama tizenegy óra után nem sokkal 307 forint közelébe került. Egy svájci frankért 252,2 forintot, egy dollárért 223 forintot adtak ugyanekkor. Ezzel párhuzamosan a nyitáshoz képest folyamatosan csökken a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a BUX is, amely negyed 12-kor csaknem 5 százalékos mínuszban volt, az OTP árfolyama pedig 8,5 százalékkal 3.240 forintra esett.

Nyilvánvaló, hogy a Görögországgal kapcsolatos bizonytalanság ragadja magával úgy a forintot, mind a börzét. Már kedden jelentős mértékben estek az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek, miután a görög miniszterelnök hétfő este bejelentette, népszavazást tartana a görög mentőcsomag és adósságleírás kérdéseiben.

Ugyanakkor az sem jó hír, hogy vélhetően elhalasztja az euróövezeti mentőcsomagok motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) a hét közepére tervezett, 3 milliárd eurós kötvénykibocsátását, amellyel az ír mentőprogram újabb részletét finanszírozza a szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik