Gazdaság

Stagnálással riogat Matolcsy

Matolcsy szerint a növekedés veszélyben van de a kormány elvárja, hogy a munkáltatók tegyenek hozzá a bérekhez.

A gazdaságnak friss tőkére, az új vállalkozásokat segítő hitelekre és bővülő piacokra van szüksége, hogy jövőre az ország ne süllyedjen a stagnálás szintjére –- jelentette ki Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter a gazdaságfejlesztési és államadósság című konferencia után azt mondta: Magyarország 2010 második felében megakadályozta a pénzügyi csődöt, idén pedig “minden megújulás, átszervezés elindult, melyek révén néhány éven belül sikeresebbek lehetünk”. Ugyanakkor újabb veszélyforrással is szembe kell nézni; az év közepén “lecsapott” az eurózóna újabb pénzügyi válsághulláma –-  mondta Matolcsy György.

A költségvetés, az államadósság, a pénzügyek felöl már nem sebezhető a magyar gazdaság, most a növekedés van veszélyben. Növekedési fordulatra van szükség, ezért hétről-hétre lesznek lépések, amelyek lényege, hogy ne csupán az államháztartás, az államadósság kerüljön biztonságba, de legyen növekedés is – hangsúlyozta Matolcsy György.

A devizahitelesek „kiszabadítása a fogságból” a gazdasági növekedés kulcskérdése – emlet ki a miniszter, majd hozzátette: a devizahitelek gyors kiváltása, a végtörlesztés azt jelenti, hogy 150-200 ezer ember kijöhet az adósságcsapdából.

Matolcsy beszélt arról is, hogy az arányos 16 százalékos, egykulcsos adórendszerre történő áttérés három év alatt megy végbe. Utalva az átmenet nehézségeire megemlítette: vannak olyan munkáltatók, akik a kormány, a szakszervezetek és a munkaakadók kérése ellenére sem emeltek bért.

A kormány elismeri, hogy minden munkaadó más-más nehézségekkel küzd. Eennek ellenére ilyen nagy nemzeti ügy, amely egy másik jövőt megalapozó adórendszerre történő áttérést jelent, mindenkiben azt kellene, hogy erősítse, hogy tegyen hozzá a bérekhez” – hangsúlyozta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik