Belföld

Matolcsy: a siker és a kudarc oka az adórendszer

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország továbbra is a saját útját járja. Cél a foglalkoztatás növelése és az adórendszer átalakítása.

Kapcsolódó cikkek

Valamennyi gazdasági siker és kudarc rejtett oka az adórendszerben keresendő, az európai liberális demokráciák nem állnak készen arra, hogy a globális adóversenyben helytálljanak – mondta a nemzetgazdasági miniszter a jövő évi adótörvény-javaslatok parlamenti expozéjában.

Matolcsy György hozzátette: miután az unió adórendszerével nem lehet globális versenyt nyerni, Magyarország tavaly nyáron elkezdte egyéni útját. Ennek keretében a pénzügyi egyensúly megteremtése, a foglalkoztatás növelése mellett fontos szerepet kap az adórendszer átalakítása.

A tárcavezető hangsúlyozta: az új gazdaságpolitika alapja a növekedés megteremtése, ennek egyik eleme az államadósság csökkentése. Ha az előző három kormány 2002 óta nem hozott volna össze akkora adósságot, amelynek 1100 milliárd forint, vagyis a bruttó hazai termék 3,6 százaléka a kamata, akkor ennyi adócsökkentést lehetne megtenni – hívta fel a figyelmet Matolcsy György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik