Gazdaság

Elűzött fuvarozók?

Egy új törvényjavaslat szerint, a fuvarozócégek nem tudnak majd a székhelyük szerinti önkormányzatnál bejelentkezni az iparűzési adó alá. Így távozhatnak Magyarországról.

Kapcsolódó cikkek

A “belföldi offshore” ügyletek felszámolásával – amelyek révén egyes önkormányzatok eddig magukhoz csábítottak cégeket – a kormány száműzheti a fuvarozókat Magyarországról – írja a Napi Gazdaság.
A trükköző önkormányzatok ellen próbált fellépni szaktárca egy olyan módosítással, amely a 3,5 tonna össztömeg feletti teherautók, autóbuszok esetében szigorítaná a székhely meghatározását.
A javaslat szerint csak oda lehet székhelyként, telephelyként bejelentkezni, ahol a járműveket ténylegesen tárolják, illetve karbantartják. Ezzel el lehetne vágni az önkormányzatokat attól, hogy magukhoz csábítsanak cégeket: mivel iparűzési adót nem vetnek ki, ezért csak az egyébként is megfizetendő gépjárműadót kell leróniuk. A cégnek nem kell tennie semmit, csak áthelyezni székhelyét. Az új javaslat szerint, ezekre a „trükkökre” már nincsen lehetőség. Így – ha az elfogadásra kerül – , akkor több fuvarozócégnek is más országot kell választania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik