Gazdaság

Egymást oktatta Gyurcsány és Szijjártó

Gyurcsány szerint meg fogják büntetni a kormányt: "nem kicst, nagyon!" Válaszul Szijjártó több szerénységet követelt. A költségvetésről vitáztak.


Gyurcsány Ferenc
Fotó: Neményi Márton

Független képviselőként, de új pártja nevében bírálta a költségvetési tervet. Szijjártó szerint, Gyurcsánnyal ellentétben az emberek támogatják a kormányt.

Gyurcsány Ferenc – aki felszólalása elején jelezte, hogy a Demokratikus Koalíció álláspontját ismerteti, azt mondta: “Harmadszor indul neki ez a kormány, hogy valamilyen épeszű választ adjon az ország előtt álló kihívásokra, de ez egyszer sem sikerült neki.” Hozzátette: a kormány az elmúlt másfél évben 20 új adót vezetett be, miközben ellenzékben nyolc éven keresztül azt hangoztatták, hogy az adócsökkentés fogja kivezetni az országot a bajból.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány folyamatosan forrást von ki a közszférából, arra sem lesz pénz, hogy a fűtést kifizessék, nemhogy felújításra és fejlesztésre. Ha “a kormány szerint 2012 az elrugaszkodás éve lesz, akkor az a szakadék széléről való elrugaszkodás lesz a semmibe” – fogalmazott a volt miniszterelnök. “Lelkük rajta, de ezért az emberek meg fogják önöket büntetni. Nem kicsit, nagyon” – mondta az új pártja nevében Gyurcsány.


Szijjártó Péter
Fotó: Neményi Márton

Gyurcsány Ferenc beszédére reagálva Szijjártó Péter úgy fogalmazott: több szerénység lenne indokolt egy olyan politikus részéről, akinek vezetésével Magyarország “végletekig eladósodott”. Ráadásul nem külső tényezők hatására, hanem “rossz gazdaságpolitikai döntések, rosszindulat és a magánérdek közérdek fölé kerülése” okán. A fideszes poltikus szerint ráadásul a magyar családok százezrei azért vannak nehéz helyzetben a devizahiteleik miatt, mert az előző kormány ösztönözte őket ezek felvételére az államilag támogatott forinthitelek megszüntetésével.

A kormánypárti képviselő, aki egyben a miniszterelnök szóvivője, kiemelte: a magyar emberek által befizetett személyi jövedelemadó 57 százalékát kellett adósságtörlesztésre fordítani. Végezetül kijelentette: sajnálja, hogy Gyurcsány Ferenc és képviselőtársai ezeket a célokat nem támogatják, de az emberek – akik 2010-ben világos döntést hoztak Gyurcsány Ferencről és véget vetettek a megszorítások és a hazugság politikájának – igen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik