Gazdaság

Óriási jelentősége van a Takarékossági Világnapnak

Kevesen tudják, de 1924 óta október utolsó munkanapján tartják a Takarékossági Világnapot. A mai gazdasági helyzetben még inkább megnőtt a jelentősége ennek a napnak - emlékeztet arra, hogy érdemes pénzügyileg bebiztosítani magunkat minden váratlan helyzetre.

A 87 éve, Milánóban rendezett nemzetközi konferencián Európa, Ázsia, Ausztrália 28 országának küldöttei állapodtak meg abban, hogy minden évben megtartják a Takarékossági Világnapot. Hogy miért olyan fontos ez? Mert ha körültekintően bánunk a pénzünkkel, és igyekszünk rendszeresen félretenni, akkor vagyonunk lassan, de biztosan gyarapodni fog, ami anyagi biztonságot jelent olyan váratlan esetekben, mint a munkanélküliség vagy tartós betegség. A megtakarítás persze lemondással jár, hiszen ha úgy döntünk, hogy bevételeink egy részét félretesszük, akkor gyakorlatilag lemondunk jövedelmünk egy részének azonnali elköltéséről. Megtakarítást ezért várható bevételeink és kiadásaink függvényében tervezhetünk.

Egy korábbi cikkünkben hasznos tanácsokat adtunk arra, hogy hogyan kezeljük a családi kasszát és hogyan érjünk el megtakarítást. A felsorolt néhány  szabály alapján nyomon követhetővé válik pénzügyi helyzetünk alakulása, reálisabban tudjuk megítélni anyagi helyzetünket, és segítségével jobban felmérhetjük,  hogy havi bevételeinkből mennyi tudunk tartalékolni. 

Megtakarítási lehetőségeink és céljaink rendelkezésre álló jövedelmünk mellett nagyban függnek aktuális élethelyzetünktől (tanulás, családalapítás, nyugdíjas évek), azért összegyűjtöttük a legfontosabb állomásokat, és tanácsokat adtunk, hogy melyik élethelyzetben mire érdemes odafigyelni. Egy alacsonyabb összeg rendszeres megtakarítására és befektetésére szinte minden élethelyzetben érdemes figyelmet fordítanunk.

Mivel a megtakarítási lehetőségeknek számos típusa létezik, alapos mérlegelést igényel a számunkra leginkább megfelelő forma kiválasztása. A konkrét ajánlatok áttekintése előtt fontos tisztázni, milyen célból, mekkora összeget tudunk illetve akarunk megtakarítani, és milyen időtartamra tudjuk pénzünket nélkülözni. Ha időközben mégis szükség lenne a pénzre, milyen feltételekkel juthatunk hozzá. Persze az sem elhanyagolandó, hogy mekkora az elvárt hozam nagysága. Fontos mérlegelni mindezek mellett, hogy akarunk-e, merünk-e a magasabb hozam reményében bizonyos kockázatot is vállalni, vagy inkább biztonságra törekszünk.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik