Gazdaság

125 évet kaptak a csalók

2010-ben 68 millió eurót visszafizettetett az Európai Csalás Elleni Hivatal, a csalókat pedig összesen 125 évnyi börtönbüntetéssel sújtották.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) éves jelentése összegzi a 2010-ben elért eredményekit. Az ebben ismertetett konkrét esettanulmányok részletesen bemutatják az OLAF tevékenységét. A hivatal tavaly mintegy 500 esettel foglalkozott: köztük összetett külső vizsgálati ügyekkel, érzékeny belső vizsgálati ügyekkel, valamint több országot érintő ügyekkel, ahol az OLAF koordinátori szerepet töltött be.

„Nagy örömömre szolgál, hogy 2010-ben végzett munkánk bemutatásakor pozitív eredményekről számolhatok be. A jelenlegi gazdasági légkörben még nagyobb súlya van, hogy garantáljuk, hogy az uniós forrásokat tényleges céljuknak megfelelően használják fel, és azok valóban a támogatni kívánt kedvezményezettekhez jutnak el. Az OLAF és a Bizottság egyéb szolgálatai nevében kijelentem, hogy lankadatlan lendülettel küzdünk a csalás ellen a tagállamokban, és a korrupcióval szemben az uniós intézményekben a zéró tolerancia elvét alkalmazzuk. Felszólítom a tagállamokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket. Elengedhetetlenül fontos, hogy együttműködjenek velünk, és gyors és határozott lépéseket tegyenek a szabálytalanul felhasznált uniós források behajtása és a tettesek bíróság elé állítása érdekében” – nyilatkozta Giovanni Kessler, az OLAF főigazgatója.

Az OLAF 225 új vizsgálati és műveleti ügyet indított: ezekből 150 belső és külső vizsgálatra, 75 pedig koordinációs és segítségnyújtási ügyekre vonatkozott. Az év folyamán 189 vizsgálati és műveleti ügyet zártak le. A vizsgálatok és műveletek teljes időtartama az értékelési szakasszal együtt átlagosan 27,9 hónap volt, ami rövidebb volt, mint az elmúlt öt évben bármikor.

Az OLAF-hoz beérkező információk 46 százaléka a közszférából, uniós vagy tagállami szintről származott. 52 százalékuk az uniós polgároktól és a magánszférából érkezett. A kivizsgált ügyeknek köszönhetően 67,9 millió eurót fizettettek vissza. A legmagasabb összegeket a strukturális alapok területén hajtották be (32,9 millió euró), amelyet a mezőgazdaság (11,9 millió euró) és a közvetlen kiadások (10,6 millió euró) területe követett. Ezen túl a még lezáratlan pénzügyi nyomonkövetési esetekben eddig további 351,2 millió eurót fizettettek vissza.

A nemzeti bíróságok 2010-ben az OLAF által feltárt ügyeknek köszönhetően a csalókkal szemben összesen 125 évnyi szabadságvesztésről hoztak ítéletet, valamint közel 1,47 milliárd eurót kitevő összegben róttak ki pénzbírságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik