Gazdaság

Orbán megértő a biztosítókkal

Tudom, hogy el van keseredve a biztosító szakma – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Ár vagy minőség? biztosítási konferencián.

A kormány nagyra értékeli a biztosítási szakma áldozatvállalását – mondta Orbán Viktor az Ár vagy minőség? Párhuzamok és ellentétek Európában – a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) II. Nemzetközi Biztosítási Konferenciáján. A biztosítók tevékenységének jótékony hatása van a társadalom szövetrendszerére, hiszen az embereket az öngondoskodás felé tereli, ami egy polgári erény – tette hozzá.

A miniszterelnök elismerte, hogy rövid távon a baleseti adó hátrányos a biztosítóknak, de arra kérte a biztosítási szakembereket, hogy vegyék figyelembe az adó egészségügyi alapra gyakorolt jótékony hatását.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az egészségügyi rendszerben két erős pillérnek kell lennie, az állami láb mellett a „magán láb” fejlesztése is fontos, és tárgyalni kell a biztosítókkal arról, hogyan lehetne megerősíteni a nyugdíjbiztosításoknál is a „magán lábat”.

Bár a magyar gazdaság, a biztosítási szektor nehéz helyzetben van, ennek ellenére leszögezhető, ha a magyar gazdaság talpon marad, megerősödik, akkor ebben nagy szerepet fognak játszani a pénzintézetek, a biztosítók, és a talponmaradás után bekövetkező – a kormány reményei szerint – jelentős gazdasági növekedésben is fontos szerep jut majd a biztosítóknak – vélekedett a miniszterelnök. Szerinte az a gondolat, hogy Magyarországon bank-, hitel- vagy biztosításellenesség lenne, “úgy szamárság, ahogy van”.

A miniszterelnök megemlítette azt is, hogy nemcsak a családokat, hanem az önkormányzatokat is ki akarják menteni az eladósodásból.

Támogató szabályozási környezetet kérnek a biztosítók

Fontos célja a biztosítási szektornak, hogy a kormány támogató szabályozási környezetet biztosítson számára, cserébe a biztosítók hosszú távú megtakarításra ösztönzik a polgárokat, amelyből – egyebek mellett – állampapírokat vásárolnak – mondta Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) elnöke a konferencián.

Magyarországon a bruttó hazai termékkel (GDP) arányos biztosítási díjbevétel 3,2 százalék, Ausztriában ennek a duplája. Az alulbiztosítottságot az állam adókedvezménnyel, illetve -mentességgel tudná csökkenteni – idézte a távirati iroda a MABISZ elnöke beszédét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik