Gazdaság

25 százalékkal drágulhat a kötelező biztosítás

A kormány által benyújtott tervezet szerint 30 százalék lesz az adó, a gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) díjai viszont várhatóan 5 százalékkal eshetnek.

Örülnek a biztosítók, hogy az október 30-án esedékes díjhirdetés előtt megszülethet a baleseti adóról szóló törvény, mert szerintük így megszűnik a bizonytalanság.  A kormány által benyújtott tervezet szerint 30 százalék lesz az adó, a gépjármű- felelősségbiztosítások (kgfb) díjai viszont várhatóan 5 százalékkal eshetnek, így a tényleges díjemelkedés mintegy 25 százalék körüli lehet majd a kötelező kampányban – véli a Biztosítás.hu internetes alkusz. Az autótulajdonosoknak az adót a díjrészletekkel együtt kell majd megfizetniük 2012-ben.

Az egészségbiztosítási alap hiányának egyensúlyba hozatalát célzó baleseti adó legkisebb mértékben a motorkerékpárok, illetve a személykocsi tulajdonosok biztosítási összegét emeli majd, míg legnagyobb mértékben a teherautók, buszok, illetve vontatók díjára hat. Míg egy motor esetében 1000-2000 forint lenne az adó átlagosan, addig az autóknál 7000, a teherkocsiknál pedig 30-80 ezer forintot jelentene.

Az adó egységes, százalékos mértékű meghatározásával továbbra is megmaradna viszont a biztosítók ügyfelekért folytatott fokozott versenye, sőt a korábbi díjkülönbségek még tovább nőhetnek. A Biztosítás.hu szerint ugyanis a díjak várhatóan tovább csökkenhetnek, ráadásul egyes biztosítók – bár ezzel újabb csökkentést vállalnának magukra – az adó egy részét kedvezmények formájában visszajuttatnák majd az ügyfeleiknek, ami a hamarosan induló kgfb-kampányt tovább színesíti majd. Az idei kampány az adó hatása nélkül a Netrisk.hu várakozási alapján is 5-7 százalékos csökkenést hozhat az átlagdíjban.

Többen válthatnak biztosítót

Mozgalmasabbá teheti az idei kgfb kampányt a jövő évtől bevezetett baleseti adó – vélik a a Netrisk.hu szakértői. A közteher ugyanis annál nagyobb, minél magasabb alapdíjat fizet az érintett autótulajdonos. Aki idén nem vált biztosítást, az új adónem miatt a tavalyi díjánál biztosan 30 százalékkal többet fizet majd.

„Bár a készülő szabályozás pontos részletei nem ismertek, a 30 százalékos adó olyannyira megemeli az árakat a piacon, hogy minden gépjármű-tulajdonosnak alapvető érdeke lesz a lehető legolcsóbb kötelező biztosítást választani. A magasabb díj ugyanis még magasabb adófizetési kötelezettséget jelent” – hangsúlyozta Ertl Pál, a Netrisk vezérigazgatója.

Ha az adót ebben a formában vezetik be, annak is érdemes lehet majd váltani, aki csak néhány ezer forintot spórol, hiszen a megtakarítási lehetőség majdnem egyharmadával megemelkedik. Aki tavaly nem váltott, annak még nagyobb a tét. Hiszen a 2010-es kampány is komoly átlagdíj-csökkenést hozott a piacon, és a régi szolgáltatójuknál maradó járműtulajdonosok eleshettek akár 15-20 ezer forintos megtakarítástól is – ami az esetleges idei árcsökkenést és az adó hatását is figyelembe véve – jelentős spórolási lehetőséget jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik