Gazdaság

Maximalizálnák a baleseti adót

Nemcsak a kötelező biztosítás drágulhat a baleseti adó miatt, hanem akár az alapvető élelmiszerek is – hiszen drágább lesz a fuvarozás.

Törvénymódosító javaslat maximalizálná a baleseti adó felső határát annak érdekében, hogy a fuvarozókra rakodó újabb teher ne okozzon áremelkedést az alapvető élelmiszerek piacán. A maximalizálás nélkül 20-120 ezer forinttal növekvő tehergépjármű kötelező biztosítási díjak számos – már eddig is nehéz helyzetben lévő – vállalkozásnak okoznának újabb, már elviselhetetlen költségnövekedést – áll a Biztosítás.hu internetes alkusz közleményében.

Szükségszerűnek látszik a tervezett baleseti adó felső korlátjának bevezetése. A kötelező gépjármű felelősségbiztosításra tervezett +30 százalékos balesti adó miatt ugyanis újabb jelentős tétellel növekedne a fuvarozókat terhelő költségek köre. A tervezett biztosítási adó, a gázolaj növekvő jövedéki adója és a január elsejével tervezett minimálbér emelés a szállítási költségek újabb jelentős növekedéséhez, ezen keresztül pedig általános áremelkedéshez vezetne.

A 375 ezer magyarországi tehergépjármű kötelező biztosítási díjára január 1-jétől rárakodó adó a kis és nagyvállalkozásokat egyaránt érintené. Egy 15 autóval rendelkező kisebb budapesti pékség esetében például a biztosítási díjak növekedése 300-400 ezer, míg egy 100 járművel rendelkező kamionflotta esetében 10 millió forint lenne évente. Ez jelentős inflációnövelő hatással járna, ezért szükségesnek látszik az adó felső korlátjának bevezetése.

Az alkusz szerint amennyiben a parlament a jelenlegi tervezetet módosítva 30 ezer forintban állapítaná meg a baleseti adó felső határát, akkor az adóból remélt 27 milliárdos bevétel mindössze 2 milliárd forinttal csökkenne, ami még vállalható és szükséges kompromisszum lehet a költségvetés számára. Bár az adómaximalizálás a várhatóan 7 ezer forintos átlagos adót megfizetni köteles személygépjármű tulajdonosokat közvetlenül biztosan nem érintené, az inflációcsökkentő hatáson keresztül mégis hatással lehet az autótulajdonosok jövő évi költségeire.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik