Gazdaság

Visszaszólt Kósának az IMF

Kósa Lajos szavaival ellentétben nem csak úgy "idejött" az IMF, hanem a kormány kérte a segítséget.

“A technikai segítségnyújtás minden IMF-tagország számára nyitva álló lehetőség, amelyet az országok maguk igényelnek” – reagált a Portfolio.hu kérdésére a Nemzetközi Valutaalap magyarországi képviselője, Iryna Ivaschenko Kósa Lajos szavaira. Ez tehát azt jelenti, hogy Kósa szavaival ellentétben nem csak úgy “idejött” az IMF, hanem a kormány kérte a segítséget.

A Fidesz alelnöke a köztévé reggeli műsorában azt mondta, hogy nem mi hívtuk Magyarországra a Nemzetközi Valutaalap szakértői delegációját, hanem “magától idejött”, “kértek időpontot, mi adtunk”.

A technikai misszió már befejezte munkáját, és átadták ajánlásaikat a kormány szakembereinek. A szokásos felülvizsgálati küldöttség novemberben érkezik.

A segítségnyújtás általában az IMF fő szakterületein zajlik, így a makrogazdasági- és adópolitika és a bevételoldali adminisztráció, kiadásmenedzsment, állami adminisztráció, monetáris politika, jogi keretek szabályozása területén, valamint a makrogazdasági és pénzügyi statisztikákban. Az adott ország dönti, hogy ezt követően alkalmazza a technikai misszió ajánlásait – magyarázza az IMF képviselője a technikai misszió lényegét.

Magyarország eddig is az IMF technikai segítségnyújtásában, az elmúlt 15 évben mintegy 30 misszió járt Budapesten. Ezek a missziók az államadósság kezeléstől az adóadminisztrációig, a pénzügyi szektor szabályozásáig is kiterjedtek – írja Ivaschenko.

A legutóbbi technikai misszió, amely nemrég fejezte be a munkát Budapesten, a közfinanszírozás speciális területével foglalkozott, felhasználva ehhez a legjobb nemzetközi gyakorlatokat és tapasztalatokat. A misszió tagjai között szerepeltek IMF-en belüli és kívüli szakemberek; ajánlásait pedig átadta a kormány szakértőinek, amely eldöntheti, felhasználja-e ezeket munkája során. Nem tárgyaló vagy felülvizsgáló misszióról volt tehát szó – szögezi le Ivaschenko.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik