Belföld

Kósa beszólt az IMF-nek

A Fidesz alelnöke legszívesebben hazaküldte volna a szervezet tanácsadóját, amikor Szegeden tárgyalt vele.

Kapcsolódó cikkek


Fotó: MTI / Illyés Tibor

Rácsodálkozott az IMF magyarországi rezidense arra, hogy a fővároson kívül is van élet – mondta Kósa Lajos a köztévében kedden. Szerinte a Nemzetközi Valutaalap tanácsadója olyanokat mondott, hogy a Fidesz alelnöke azt gondolta, „tessék inkább hazamenni”. Olyan mértékben nem volt tisztában a magyarországi helyzettel, ami mellett nem érdemes konzultálni – jegyezte meg Debrecen polgármestere.

Arra a kérdésre, hogy a kormányváltást követően miért fogadta a kabinet az IMF képviselőit, annak ellenére, hogy korábban elutasította a szervezet támogatását, a fideszes politikus azt válaszolta: nem hívták őket, hanem idejöttek, de ettől még nem kell megfogadni a tanácsukat. „Az udvariasságba ez belefér nem?” – tette hozzá a kérdést.

Kósa szavainak némiképpen ellentmondani látszik, hogy korábban a nemzetgazdasági tárca megerősítette: technikai segítségnyújtás keretében kérték az IMF tanácsát. Azt a szakminisztérium és Kósa is megerősítette ugyanakkor, hogy nincs szükség újabb hitelmegállapodásra. “Véleményem szerint a kormány GDP-előrejelzése reális, jövőre elérhető lesz a 1,5 százalékos növekedés” – mondta a Fidesz alelnöke, aki szerint egy újabb alku a Valutalappal azt jelentené, hogy  “visszaesnénk ugyanabba a szituációba, ahonnan ki akarunk kászálódni” – tette hozzá. (A piac a jelek szerint ezt nem feltétlenül gondolja így, hiszen újra egyre közelebb kerül a 300 forintos euróárfolyam.)

 

A Magyar Nemzeti Bank szakértői kevésbé derűlátóak, Szerintük a jövő évi költségvetési hiány nagyobb lesz a tervezettnél. A jegybank elemzése megállapítja: az államháztartás hiánya jövőre a GDP 3,1 százalékát érheti el – áll az MB lapunkhoz eljuttatott közleményében. Így a GDP 0,7 százalékát kitevő tartalék-előirányzatok döntő részének törlésével és a költségvetési törvényben szereplő intézkedések maradéktalan végrehajtásával teljesülhet a kormányzati hiánycél.

Novemberben jön az IMF-átvilágítás

Szemben a mostani IMF-látogatással, amelynek témája technikai segítségnyújtás az önkormányzati reformhoz, a következő hónapban az egész magyar gazdaságpolitikát vizsgálja át a washingtoni székhelyű nemzetközi szervezet küldöttsége – tudta meg a Világgazdaság. Esedékessé vált ugyanis az úgynevezett IV. cikkely szerinti konzultáció, amelynek keretében átvilágítják a gazdaságot, prognózist adnak a várható irányról, illetve elképzelhető kockázatokról. Az IMF-delegáció tárgyal nemcsak a kormány képviselőivel, hanem a monetáris politika irányítóival, az ellenzéki pártokkal, elemzőkkel is.

Az utóbbi napokban több nemzetközi elemző is felvetette, hogy az Orbán-kormánynak hasznos lenne, ha egy elővigyázatossági megállapodást kötne az IMF-fel. Hétfőn például a Bank of America – Merrill Lynch szakemberei vélték úgy, hogy emiatt az elszalasztott lehetőség miatt a Standard & Poor’s heteken belül leminősítheti hazánkat a befektetésre nem ajánlott (bóvli) kategóriába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik