Gazdaság

Nem kell félni a megyéknél dolgozóknak?

A megyei intézményeknél dolgozóknak nem kell aggódniuk munkahelyük miatt, mert mindenkit átvesznek, amikor január 1-jétől állami kézbe kerülnek az intézmények - jelentette ki a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár.

“A megyei intézményekben dolgozóknak nem kell aggódniuk a munkájuk miatt, mindenki átvételre kerül, azok is, akik a megyei önkormányzat hivatalában az intézmények működtetésével foglalkoznak most, hiszen az ő szaktudásukra a kormánymegbízott részéről működtetett szervezetben is szükség lesz” – mondta Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár kedden az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ülésén. Hangsúlyozta, hogy a jövőben sokkal biztonságosabb működésre lehet számítani, hiszen az állam vállal garanciát arra, hogy biztosítja az eddigi ellátást és kifizeti az illetményeket.

Szabó Erika az ellenzéki képviselőket a feladat nagyságára és a több tízezer érintett közalkalmazottra tekintettel arra kérte, hogy ne keltsenek felesleges riadalmat. A bizottság által kedden megtárgyalt és általános vitára alkalmasnak talált előterjesztés szerint 2012. január 1-jétől állami tulajdonná válik a megyei önkormányzatok vagyona, valamint állami kézbe kerülnek a ma megyei önkormányzati fenntartású intézmények, azok vagyona, illetve a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézmények. Ilyen például a Szent János Kórház, a Nyírő Gyula Kórház, a Szent Imre Kórház, az Uzsoki Utcai Kórház és a Heim Pál Gyermekkórház is, az állam pedig átveszi a hozzájuk kapcsolódó közfeladatokat és közszolgáltatásokat. Ezzel együtt az állam a megyei önkormányzatok nagyjából 180 milliárd forintos adósságát is átvállalja. A megyei önkormányzatok vagyonának átadásáról szóló törvényjavaslattal és a kapcsolódó alkotmánymódosítással a Fidesz-frakció kérésére egészítette ki keddi napirendjét a parlament.

Szabó Erika szerint az önkormányzati vagyon állami tulajdonba adására azért van szükség, mert a megyei önkormányzatok működése, az intézmények fenntartása és működtetése ellehetetlenült 8 év szocialista kormányzásának eredményeképpen. Hozzátette: 2006 után vált a helyzet drasztikussá, amikor az önkormányzati választáson a Fidesz többséget szerzett a megyékben, a szocialista kormányzat pedig nem biztosította a szükséges a forrásokat, ezért a megyéknek hitelekből kellett finanszírozniuk a működést.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár azt mondta: nem tartják aggályosnak, hogy állam és önkormányzat között gazdát cserél a vagyon, hiszen közösségi tulajdonban marad.

Az ülésen az MSZP és a Jobbik is kritizálta és elutasította a javaslatot. Az MSZP-s Ipkovich György szerint ez az első lépés az önkormányzati rendszer felszámolása felé. A szocialista politikus azt mondta, attól tart, hogy az átadott vagyontárgyak a privatizáció sorsára jutnak majd. Lamperth Mónika, szocialista képviselő szerint a javaslat hazugságon alapul és megpróbálja azt a célt elfedni, hogy új államosítás zajlik. Szerinte ezzel a javaslattal a tanácsrendszerhez fog visszatérni a kormány. Feltette a kérdést, hogy ha a központi költségvetésben van pénz, akkor miért nem adják oda a megyei önkormányzatoknak, miért nem bízik a megyei közgyűlési elnökeiben Orbán Viktor, és ha ez így van, akkor miért nem mondják ki, hogy a megyei önkormányzatok rossz gazdák voltak?

A jobbikos Gyüre Csaba úgy fogalmazott: ez a javaslat “a Fidesz kész átverés showjának egyik állomása”, itt államosításról, központosításról van szó. Szerinte a javaslat csak akkor lenne elfogadható, ha a helyben népszavazásokat tartanának arról, hogy átadnak-e önkormányzati vagyont az államnak.

Vas Imre fideszes képviselő úgy vélte: a szocialisták amiatt aggódnak, hogy az állampolgárok ezután jobb ellátást kapnak, ezért az MSZP-t politikai hátrány éri.

Szabó Erika válaszában szerénységet kért a szocialista politikusoktól, mert szerinte az egész probléma, ami miatt a törvénymódosításra szükség van, az MSZP kormányzása idején alakult ki. Hozzátette: ha a szocialistáknak sikerül megvalósítaniuk elképzeléseiket, akkor ma már megyei önkormányzatok sem lennének, csak regionális önkormányzatok, és sok egészségügyi intézmény már magántulajdonban és nem önkormányzati tulajdonban lenne. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzati jogokat senki sem kérdőjelezi meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik