Belföld

A kormányhivatalokhoz kerülhetnek a fõvárosi kórházak

A budapesti kórházak várhatóan a fõvárosi kormányhivatalhoz kerülnek január 1-jétõl - közölte Pesti Imre, a hivatal vezetõje egy szerdai televíziós interjúban.

Pesti Imre a Magyar Televízió Ma reggel címû mûsorában úgy fogalmazott: “nagy valószínûséggel, a miniszterelnök szándéka szerint ezek az intézmények a kormányhivatalokhoz fognak kerülni”, és amennyiben így lesz, akkor a fõvárosi, illetve a megyei kormányhivatalok a helyi érdekeket is figyelembe véve fogják üzemeltetni a kórházakat.

Elmondta, a fõvárosi önkormányzat 12 kórháza 99 telephelyen, 487 épületben, rendkívül elavult struktúrában mûködik, és a fõváros egészségügye biztos, hogy megújításra szorul.
Emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi államtitkárság korábban jelezte azt a szándékát, hogy a kórházak állami kézbe kerüljenek. Hozzátette: ezt a miniszterelnök is megerõsítette.

Elmondta azt is, állami mûködtetés esetén természetesnek tartja, hogy a kórházakhoz tartozó eszközök és ingatlanok is az államhoz kerülnek. Mint fogalmazott, lehet vita errõl, de nagyon furcsa lenne, hogy az egészségügy mûködtetését az állam szervezné, irányítaná, mûködtetné, közben az infrastruktúra és az ingatlanok az önkormányzatoknál maradnak.

A fõpolgármester a közgyûlés szerdai ülésén, néhány órával Pesti Imre nyilatkozata után bejelentette: visszavonja a fõvárosi fenntartású egészségügyi intézmények állami tulajdonba adásáról szóló elõterjesztést. A visszavonás miatt várhatóan egy késõbbi ülésen tárgyal a Fõvárosi Közgyûlés errõl a beadványról.

Ha a közgyûlés elfogadta volna a javaslatot, úgy a fõpolgármester a határozathozatalt követõen aláírhatta volna a megállapodást Szócska Miklós egészségügyért felelõs államtitkárral.

Az önkormányzat és a Nemzeti Erõforrás Minisztérium (Nefmi) között kötendõ megállapodás tervezete tartalmazza az alapellátást meghaladó fekvõbeteg-szakellátással, illetve fekvõ- és járóbeteg-szakellátással kapcsolatos kötelezõ fõvárosi önkormányzati feladatok, továbbá az intézmények alapító okiratában meghatározott egyéb tevékenységek, a fõvárosi önkormányzat intézményfenntartói jogának, az érintett vagyonelemek tulajdonjogának, valamint a kapcsolódó jogoknak és kötelezettségeknek átadás-átvételét.

A megállapodás vonatkozna a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelõintézetre, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelõintézetre, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelõintézetre, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaira, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelõintézet és Baleseti Központra, a Nyírõ Gyula Kórházra, a Szent Imre Kórházra, a Károlyi Sándor Kórházra, az Uzsoki utcai Kórházra, a Központi Stomatológiai Intézetre, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdõre, a Heim Pál Gyermekkórházra, valamint a Segély Helyett Esély Alapítvány által mûködtetett budafoki pszichiátriára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik