Gazdaság

A luxusipar nem torpan meg

Jobbak a globális luxusipar növekedési kilátásai most, mint tavasszal. A feltörekvő országokban - például Kínában - vásárolnak inkább ilyen termékeket.

Az ágazat meghatározó piaci elemzőjének számító Bain and Company nemzetközi tanácsadó cég hétfőn ismertetett felmérése szerint az idén 13 százalékkal növekszik a luxuscikkeket gyártó cégek bevétele – konstans árakon számolva -, míg májusban még 8 százalékos növekedést jósoltak.

A luxuscikkek kereslete elsősorban a feltörekvő országokban, Kínában, Indiában, Brazíliában, Oroszországban bővül, de beindult a növekedés az eddig stagnálás jeleit mutató Európában és az Egyesült Államokban is.

Májusban a Bain elemzői azt prognosztizálták, hogy a tavaly rekordösszeget, 172 milliárd eurót kitevő globális forgalom az idén további 8 százalékkal 185 milliárd euróra növekszik és 2014-ben már elérheti a 220 milliárd eurót.

A Bain hétfői előrejelzése szerint a legnagyobb növekedés az órák és ékszerek kategóriában várható, mintegy 18 százalékos növekedéssel, ezt követi a kiegészítők csoportja, amelyek értékesítése várhatóan 13 százalékkal növekszik az idén a tavalyi évhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik