Gazdaság

Téves hírek jelentek meg az adótörvényről

Félrevezető az Origo cikke a kormány adójavaslatáról - közölte a szaktárca.

Több ponton tévedéseket tartalmaz az Origo cikke a kormány törvényjavaslatáról – írja lapunkhoz is eljuttatott közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A cikk állításával szemben a kormány javaslata szerint a jövőben sem fogja népegészségügyi termékadó terhelni a kávét.

Az ízesített sörök és alkoholos frissítők esetén egységesen 20 Ft/liter népegészségügyi termékadó mértékre tesz javaslatot kormány.

A személyi jövedelemadó és a járulékok szabályainak változása miatti esetleges nettó bércsökkenés ellentételezése érdekében a Kormány kompenzációs rendszert alakít ki. A kompenzáció részletei már kidolgozásra kerültek, ezeket mind a munkaadók, mind a munkavállalók érdekképviseleti szerveivel egyezteti a kormány. A nettó bér mértékére hatással lévő törvénymódosítások csak 2012. január 1-jén lépnek hatályba, így a Kormány a kompenzáció alapos előkészítésére fekteti a hangsúlyt, a szükséges jogszabályok kellő időben el lesznek fogadva.

A baleseti adó esetében arra a türelmi időszakra, ameddig a biztosító szolgáltatása fennáll, de a biztosított elmulasztja a díj és az adó megfizetését (a biztosítás díj-nemfizetés miatt megszűnik) a beszedés kockázata nem a biztosítót terheli.

Mivel a baleseti adó a biztosítási díj százalékában kerül meghatározásra, így egyértelműen figyelembe vételre kerül a biztosítottal kapcsolatos kockázat, beleértve a baleset által okozott egészségügyi kockázatot is. Továbbá, a biztosítói piac szereplőinek első visszajelzései alapján az adó befolyással lesz az árakra, így feltehető, hogy a kialakuló árverseny miatt részben a biztosítók viselik majd annak terhét. Az ingatlanszerzéshez kapcsolódó illeték kiszabása érdekében nem a szerződés hozzá való beérkezésétől (mint ahogy a cikk tévesen tartalmazza), hanem – a javaslat szerint – az ingatlan-nyilvántartási eljárás befejezését követő nyolc napon belül értesíti a földhivatal az adóhatóságot.

A Kormány a mai napon benyújtja az Országgyűléshez az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatát, az a www.parlament.hu oldalon mindenki számára hozzáférhető lesz – zárul a tárca közleménye (a javaslat nyilvánosságra kerülése után természetesen a lapunkban is olvashat a kormány adóelképzeléseiről).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik