Gazdaság

A kormány nem enged nyugdíjügyben

Giró-Szász András szerint nemcsak a tüntetők elszántak, a kormány is az.

A kormányszóvivő szerint morális és gazdasági oka van is vannak, hogy a kormány nem enged a korkedvezményes nyugdíjak ügyében. Giró-Szász András a kérdésre, van-e olyan pont, amelyben a kabinet feladja álláspontját és enged a követeléseknek, azt mondta: elszántak a tüntetők, és elszánt a kormány is.

A kormány azt gondolja, hogy morális, igazságossági, gazdasági okai vannak az álláspontjának. Morális szempontból megengedhetetlen az, hogy életerős, szakmailag jól képzett emberek nyugdíjba vonuljanak, és az öregségi nyugdíjkasszát terheljék a kiadásaikkal. Igazságossági szempontból megengedhetetlen az, hogy egy buszvezető, mely olyan cégnél dolgozott, ahol a szakszervezetnek erős volt az érdekérvényesítő képessége, korkedvezménnyel bírjon, míg egy ugyanolyan busszal, ugyanolyan munkát végző másik buszvezető, aki a magánszférában dolgozik, az nem. Gazdaságilag pedig megengedhetetlen, hogy az államháztartás folyamatosan adósságot generáló alrendszerei érintetlenül maradjanak – érvelt Giró-Szász András a köztévé reggeli műsorában.

A tegnap bejelentett szociálpolitikai támogatásokról a szóvivő azt mondta, hogy azokra 5,2 milliárd, az otthonteremtési hitelek kamattámogatására 1,3 milliárd forintot szán a kormány. Ezzel körülbelül 10 ezer család élhet 2012-ben. Le kellett szűrni a tanulságokat a korábbi támogatások kapcsán, hogy a visszaéléseket kiküszöböljék – tette hozzá.

Mint mondta, három tényező szolgálja ezt: a szocpollal élni kívánónak legalább féléves munkaviszonnyal kell rendelkeznie, nem lehet köztartozása, és a támogatott lakásvásárlás vagy -építés költségeinek 70 százalékát számlával kell fizetni, korábban ez 30 százalék volt. A szóvivő megismételte, hogy a kormány kamattámogatást nyújt a késedelmes jelzáloghitellel vagy a felmondott kölcsönnel terhelt ingatlanok megvásárlásához, ezzel nem engedi, hogy a bajba jutott devizahitelesek lakásai áron alul kerüljenek piacra. Mindemellett kamattámogatást kapnak azok a devizahitelesek is, akik úgy döntenek, hogy egy nagyobb lakásból kisebbe költöznek – mondta Giró-Szász András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik