Poszt ITT

Orbán lakáscsomagja

Mikroszkopikus méret, gigantikus tálalás.

Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán közösen jelentették be az új állami kamattámogatású lakáshitelezést és az ahhoz kapcsolódó szociálpolitikai kedvezményeket („szocpolt”) tartalmazó elképzeléseket.

A csomag arra jó, hogy a kormány látványosan kommunikálhassa: gondol az önálló lakásra vágyó fiatalokra és a nehéz helyzetben lévő jelzálogadósokra is. Arra azonban nem jó, hogy ezeken a csoportokon valóban segítsen. A csomag ahhoz túl kicsi: a kormány a szocpolnál 4 ezer, a kamattámogatott hiteleknél 3-5 ezer családra számít, mindez 6,5 milliárd forintba kerülne jövőre. A mikroszkopikus méretet jól érzékelteti: a korábbi lakáshitel kamattámogatásai még mindig 100 milliárdot is meghaladóan terhelik az idei költségvetést.

Joggal jut talán eszünkbe Hegel mondata, hogy minden nagy világtörténelmi tény és személy kétszer kerül színre, amelyhez Marx hozzáfűzte: egyszer mint tragédia, másszor mint bohózat.

Amikor az Orbán-kormány 2000-ben bevezette a kamattámogatású hiteleket, lépésével keményen behatárolta a következő kormányok költségvetési mozgásterét, megvetette Magyarország eladósodásának alapjait.  A jelen ”otthonteremtő” csomag viszont – ha nem nő a választásokig lényegesen – nincs érdemi hatással az államadósságra. Sajnos azonban a lakáspiacra sem.

Emiatt panaszkodni azonban éppen olyan lenne, mint a menzán felelősségre vonni a konyhásokat azért, mert az étel nemcsak rossz, hanem még kevés is. Ha annyira rossz, miért akarsz belőle többet – kérdezi ilyenkor a konyhásnéni.

A kamattámogatás olyannyira nem hatékony, és igazságtalan eszköze a lakáspolitikának, hogy valójában örülni kellene annak, hogy a kormány ilyen keveset akar költeni erre a célra. Ezzel a típusú támogatással  ugyanis nyilvánvalóan a viszonylag jobb anyagi helyzetűeknek lehet kedvezni, hiszen a forinthitel felvételéhez legalább 25 százalékos önrész szükséges, s persze még hitelképesnek is kell lenni. Ehhez megfelelően magas bejelentett jövedelmet is igazolni kell. A feltételekkel szorosan körbebástyázott támogatást a 90 napon túli adósok is igényelhetik, ha eladják lakásukat, kifizetik a hitelüket, s még marad pénzük önrészre, s ráadásul egykori hitelezőjük sem bánja, hogy bekerülnek az állami programba. 

A következő népjóléti intézkedés vélhetően az lesz, hogy a 80 éven felüli nyugdíjasoknak az állam fizeti az első nyelvvizsgáját, amennyiben kérelmüket a szomszédjuk is támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik