Gazdaság

Nagyot zuhanhat a lakások értéke

A végtörlesztés miatt újabb lejtmenetet jövendöl a Duna House jelentése

Ma a lakások 30 százalékkal érnek kevesebbet, mint 2008 elején, és a végtörlesztés lezárulásáig, február végéig még további, mintegy 5-10 százalékos árcsökkenés várható- közölte elemzésében az ingatlan franchise hálózat.

Pest megyében például látványosan zuhant a nagyméretű, a 160 négyzetméteresnél nagyobb ingatlanok iránti kereslet, helyettük a 40-100 négyzetméter közöttieket vennék a legtöbben.

A fővárosban is megugrott a kisebb, 20-60 négyzetméteres otthonok népszerűsége, a legtöbben ezeket keresik, ám legfeljebb 10 millió forintos értékhatárig. Budapesten egyébként leginkább a 20-as éveikben járó fiatalok vásárolnak lakást, átlagban 11 millió forintnál többet költenek első otthonuk megszerzésére. Vidéken a 20-as és a 30-as korosztály egyaránt aktív, a fiatalabbak a kisebb, olcsóbb lakásokat keresik.

A végtörlesztés hírére – szeptember közepétől – 30 százalékkal csökkent az adásvételek száma az eladók kivárása miatt, a jogszabály törvényre emelkedésével aztán valamelyest élénkült a piac.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik