Belföld

Kartellezést sejt Rogán a banki kamatemelések mögött

A politikus szerint összehangoltság gyanúját kelti, hogy a végtörlesztés engedélyezése utántöbb bank megemelte a forinthiteleinek kamatait.

Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke arra kéri a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökét, vizsgálja ki, hogy a versenytörvényt megsértve összejátszottak-e a bankok a hitelkamatok megemelésekor. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét pedig arra, állapítsa meg, hogy a bankok a pénzintézeti és a fogyasztóvédelmi törvények betartásával jártak-e el a forinthitelek kamatainak megdrágításakor.

Rogán Antal kifejtette: az elmúlt napokban a bankrendszer több szereplője szinte azonos időben döntött forinthitelei – eltérő mértékű – drágításáról úgy, hogy a jegybanki alapkamat időközben nem emelkedett, a forrásköltségek érdemben nem változtak, és forrásszűke sincs. A kormánypárti politikus egyetlen bankot vagy hitelterméket sem nevesített, de példaként hozta, hogy van olyan pénzintézet, amely több mint 2 százalékkal emelte forinthiteleinek kamatait.

A jelek arra mutatnak, hogy egyes bankok szándékosan túlárazzák a forinthiteleket, és azok következetes drágításával arra törekednek, hogy “a végtörlesztés lehetősége ne legyen lehetőség, vagy csak nagyon keveseknek” – tette hozzá, megjegyezve, hogy ez ellentétes a kormány szándékaival és feltehetően a törvényekkel is.

A kormány számított banki ellenállásra a végtörlesztés miatt, a pénzintézetek azonban csak a jogszabályok betartásával tehetnek ellenlépéseket. A forinthitelek drágítása, a forinthitelpiac lezárásának szándéka nem tartozik ebbe a körbe, arra a devizahitelek fix árfolyamú rögzítése és az esetlegesen abból következő veszteség nem szolgáltat alapot.

Rogán Antal azt várja, hogy a GVH vizsgálata hosszabb időt vesz igénybe, ezért kérte a PSZÁF-elnököt, hogy tárja fel, a bankok megfelelő indokkal támasztották-e alá a hitelkamatok emelését. A reményei szerint gyors vizsgálat eredményeit a referenciaalapú kamatozásról szóló – rövidesen a parlament elé kerülő – szabályozás kialakításakor is figyelembe veszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik