Gazdaság

Küzdenek a hazai kastélyszállók

Az ilyen típusú hotelek országos átlagban 50 százalék alatti kihasználtsággal működnek.

Magyarországon a kastélyszállókat a hotelpiaci átlagnál jobban megviselte a válság, noha Nyugat-Európában ez a szegmens kifejezetten jól teljesített az elmúlt években – írta a Világgazdaság csütörtökön.

A lapnak Bartha Sándor, a Magyar Kastélyszállodák Szövetsége elnöke elmondta, hogy itthon az ilyen típusú hotelek országos átlagban 50 százalék alatti kihasználtsággal működnek, míg egyes nyugat-európai országokban a mutató a 85 százalékot is elérheti. Ennek okai között szerepel, hogy míg ez a szegmens nálunk alig tíz éve kezdett kibontakozni, addig a nyugati országokban már több évtizedes múltja, kialakult kultúrája, stabil, visszatérő, magas jövedelmű vendégköre van.

A szövetség elnöke szerint a magyarországi kastélyszállóknak további versenyhátrányt jelent a szálláshelyek magas áfája, a belföldi keresletnek pedig nem tesz jót az üdülési csekk folyamatban lévő kivonása és a Széchenyi Pihenő Kártya bevezetése közötti átmeneti állapot.

Magyarországon jelenleg 60-70 kastélyszálló működik, nagyrészt magyar magánszemélyek tulajdonában. Egy-egy ilyen létesítmény üzemeltetését a szakmabeliek kemény munkának tartják, a beruházásnak ugyanis – a magasabb üzemeltetési és fenntartási költségek miatt – hosszabb a megtérülési ideje, mint egy átlagos hotelnek – írta a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik