Gazdaság

Lassan kelnek el a kastélyok

Mintegy háromszáz, többségében leromlott állapotú kastély várja országszerte sorsa jobbra fordulását.

Az épületek felújításához, idegenforgalmi, kulturális, vagy szociális célú hasznosításához az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) is segítséget nyújt, és bár az érdeklődés folyamatos, a nyélbe ütött adásvételi szerződések száma elenyésző, főleg a karbantartási, felújítási költségek miatt – írja a pénteki Napi Gazdaság.

A napilapnak Gál Imre, a Magyar Tengerpart Ingatlanforgalmazó Bt. tulajdonosa elmondta: jelenleg is sok az érdeklődő, melyek között vannak külföldiek – franciák, angolok, skandinávok – is, de a zömük hazai, akik közül ez utóbbiak főleg üzleti célú hasznosításra keresik a kúriákat és kastélyokat. Persze akadnak olyanok is, akik kisebb kúriát szeretnének saját családi használatra. A kínálati ár függ a helytől, az épület nagyságától, “minőségétől”, állagától. Jelenleg a cég portfóliójában közel 80 kastély és kúria szerepel, utóbbiak között akadnak mára szinte teljesen leromlott állapotú épületek akár már 4-5 millióért: ezeket az eredeti tervek alapján újjá lehet építeni, de számos jobb állapotú, 30-40 milliótól 100 millió forintig terjedő árú is akad. A kastélyok ennél drágábbak, de köztük is találni felújítandó olcsóbb és jó állagú, magasabb árú ingatlant.

Hasonlóak a tapasztalatai a kastélypiacról a székesfehérvári székhelyű Élvit Ingatlaniroda kommunikációs vezetőjének, Sinka Juditnak is. Úgy látja: jelenleg is számos külföldi és hazai érdeklődő akad, s egy-egy esetben konkrét ajánlattétel is történik, ám a finanszírozhatóság, illetve a műemlék jellegű épületek felújításának nehézségei időnként áthidalhatatlanok, ami gyakran meghiúsítja az adásvételt. A hasznosítási céllal keresők többnyire idősek otthonát, kulturális és konferencia-központot, illetve egyéb turisztikai létesítmény kialakítását tűzik ki célul. Ehhez az Új Széchenyi Terv is segítséget nyújt, így több hazai, vásárolni szándékozó ügyfelük is bízik a pályázati támogatásban – állítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik