Gazdaság

Nincs szükség 3 százalékpontos kamatemelésre?

Londoni elemzők szerint elképzelhető, hogy lesz MNB-s vészkamatemelés, de annak kisebb lesz a mértéke, mint 2008-ban.

Lehet, hogy a magyar jegybank (MNB) a jelenlegi piaci körülmények közepette “vészkamatemelésre” kényszerül, ám a mostani magyarországi makrokörnyezetben a 2008 októberében végrehajtott 3,00 százalékpontos emelésnél jóval kisebb is elégségesnek bizonyulhat – vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Barclays Capital – a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja – szerint a 300 forint környékén mozgó euró, valamint az, hogy a végtörlesztés által érintett bankok számára hétfőn indított jegybanki euróeladási aukciók sem stabilizálták a forintot, felveti azt a kérdést, hogy az MNB “nem kerülhet-e olyan helyzetbe”, amelyben vészkamatemelésre lesz szükség.

A ház londoni elemzői közölték: “még nem” az alapeseti forgatókönyvük az MNB-kamatemelés, de ennek kockázatai “nem elhanyagolhatók”. Az esetleges emelés mértékének előrejelzéséhez azonban figyelembe kell venni a magyarországi makrokörnyezet 2008 óta bekövetkezett változásait, és ennek alapján a Barclays Capital szakértői szerint most 1,00-1,50 százalékpontos kamatemelés is elég lenne a forintra nehezedő nyomás enyhítéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik