Gazdaság

Hat százalék maradt a jegybanki alapkamat

Ez már a hetedik hónap, amikor nem változtatott a kamaton az MNB Monetáris Tanácsa.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6 százalékos szintjét.

Az elemzők Budapesten és Londonban egyaránt a 6,00 százalékos jelenlegi alapkamat tartását várták, s a konszenzus szerint az év végéig is változatlan marad a kamat. Augusztus a hetedik hónap, amikor nem változik a 6 százalékos alapkamat.

A kamatdöntést az MNB azzal indokolta, hogy a monetáris tanács megítélése szerint a következő két évben folytatódhat a gazdaság növekedése, azonban a kibocsátás mindvégig elmarad a potenciális szintjétől. A belső kereslet továbbra is mérsékelt, ezért a gazdaságot ért jelentős költségsokkok ellenére az infláció 2012 végére monetáris szigorítás nélkül is az inflációs céllal összhangban alakulhat.

A lakossági fogyasztás számottevő élénkülése az MNB szerint továbbra sem várható. A svájci frank erősödésének következtében az eladósodott háztartások mérlegkiigazítása tovább húzódhat, ami hátráltatja a fogyasztás növekedésének beindulását. A vállalati beruházások fellendülését gátolják a szigorú hitelfeltételek, valamint a külső gazdasági környezettel és a belföldi fogyasztás alakulásával kapcsolatos bizonytalanság.

Az eurózóna adósságválsága és a fejlett országok növekedési kilátásait övező bizonytalanság következtében a csökkenő nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság Magyarországon is éreztette hatását. A Monetáris Tanács ezeket a tényezőket figyelembe véve döntött az alapkamat szinten tartása mellett. A következő időszakban az infláció várható alakulása mellett az eurózóna adósságválságának megoldása érdekében hozott intézkedések sikere is befolyásolhatja a kamatlépéseket – hangsúlyozza az MNB az indoklásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik