Gazdaság

Végtörlesztés: a Volksbank orrára koppintott a PSZÁF

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat lehetősége miatt megtiltotta a felügyelet a bank végtörlesztési űrlapjának használatát.

Vizsgálatának lefolytatásáig megtiltotta a Magyarországi Volksbank Zrt.-nek az általa a rögzített árfolyamú végtörlesztési kérelemhez alkalmazott nyilatkozat használatát a PSZÁF.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közleményében ismerteti: szeptember 30-án próbavásárlást hajtott végre a Volksbank egyik budapesti fiókjában. Az ellenőrzés célja annak felmérése volt, hogy a bank a hitelintézeti törvényben elrendelt fix árfolyamú végtörlesztési lehetőség kapcsán betartja-e a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt.

A próbavásárlás során a PSZÁF megállapította, hogy a Volksbanknál szeptember 28-tól alkalmazott fix árfolyamú végtörlesztési kérelmi űrlap azt a kitételt is tartalmazza, hogy amennyiben alkotmányellenesnek nyilvánítják a végtörlesztés lehetőségét, akkor az ügyfélnek vállalnia kell, hogy kifizeti a tényleges és a rögzített árfolyam közötti különbséget a banknak.

A PSZÁF még a próbavásárlás napján fogyasztóvédelmi célvizsgálatot indított a hitelintézetnél, megítélése szerint ugyanis a nyilatkozatminta befolyásolhatja a fogyasztók ügyleti döntését, alkalmazásával fennáll a veszélye annak, hogy a fogyasztókat eltérítheti a hitelintézeti törvényben foglalt, a fogyasztókat védő, a fix árfolyamú végtörlesztésre lehetőséget adó joguk gyakorlásától. A fogyasztók jogosultságát hátrányosan befolyásoló tájékoztatások, kereskedelmi gyakorlatok pedig veszélyeztethetik az érintettek jogi és gazdasági érdekeit.

A Magyarországi Volksbank Zrt. tudomásul veszi a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által hozott döntést, amelyben megtiltja a hitelintézet által alkalmazott rögzített árfolyamú végtörlesztési kérelmi nyilatkozat használatát. A bank október 3-án benyújtotta a felügyelethez a nyilatkozat új szövegét, amely a kifogásolt szövegrészeket már nem tartalmazza. A korábbi szöveggel eddig aláírt szerződések esetében pedig ügyfelei számára lehetővé teszi, hogy azokat az új szöveggel írhassák alá – közölte a hitelintézet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik