Gazdaság

Nigériai lázadók lefizetésével vádolják a Shellt

Egy jelentés szerint a Shell által felbérelt kormányzati fegyveresek ítélet nélküli kivégzéseket és kínzásokat követtek el civilek ellen.

Az olajipari óriás egy évtizeden át rendszeresen fizetett a különféle bandáknak, amelyek fegyvereket, lőszert, élelmiszert vásároltak a Shelltől kapott pénzből, vagyis a multicég közvetve erőteljesen hozzájárult a térségben dúló fegyveres konfliktus továbbéléséhez – ismertette hétfőn internetes oldalán a londoni The Guardian a Platform olajipari ellenőrző szervezet által összeállított jelentést.

A jelentés szerint a Shell által felbérelt kormányzati fegyveresek súlyos jogsértéseket – ítélet nélküli kivégzéseket és kínzásokat – követtek el civilek ellen. A jelentés megemlít egy konkrét esetet, amikor a Shell – amely napi egymillió hordó kőolajat termel ki a Niger-deltában – 160 ezer dollárt fizetett ki egy fegyveres csoportnak, amely bizonyíthatóan részt vett erőszakos cselekményekben.

A Platform szerint a Shell mindig annak a bandának fizetett, amely ellenőrzése alatt tartotta az olajipari infrastruktúrát. A fegyveres csoportok ezért többek között a Shelltől kapott sáp reményében is harcoltak egymással.

Az ellenőrző szervezet jelentése nagyrészt volt bandatagokra hivatkozik, de az általuk elmondottakat megerősítette a Shell egyik helyi igazgatója is.

A Shell visszautasítja a vádat. A társaság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben elismeri, hogy a szerződéses partnereik számára történő törvényes kifizetések, valamint a Niger-deltában eszközölt társadalmi beruházások ellentéteket szíthatnak a közösségeken belül és a közösségek között. „Ennek ellenére a cég keményen dolgozik azért, hogy tisztességes és igazságos módon ossza szét a javakat az adott területen” – írják.

A Niger-deltában tapasztalható nagymértékű bűnözés miatt a kormányzat állami biztonsági erőket is bevet a polgárok és berendezések védelme érdekében.A jelentésben szereplő állításoknak tehát semmi valóságalapjuk nincs azzal kapcsolatban, hogy az SPDC (Shell Nigeria) vezetné vagy ellenőrzése alatt tartaná a katonai tevékenységet – szögezik le.

Az olajtársaság hozzáteszi: „a Platform több régebbi megalapozatlan, illetve pontatlan esetet is említ jelentésében.” A Shell ugyanakkor azt ígéri, megvizsgálják az ajánlásokat, és bíznak abban, hogy sikerül építő párbeszédet folytatniuk a nigériai kormánnyal, és megtalálni a problémára a megoldást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik