Gazdaság

Hiba volt létrehozni az euróövezetet?

Érthetetlennek nevezte a brit pénzügyminiszter azokat a meggondolásokat, amelyek alapján a jelenlegi formájában létrehozták az euróövezetet.

George Osborne a kormányzó brit Konzervatív Párt Manchesterben zajló éves kongresszusán úgy fogalmazott, hogy “európai szomszédaink fejest ugrottak az euróba, anélkül, hogy végiggondolták volna a következményeket”.

“Miként hihették azt, hogy olyan országok, mint Németország és Görögország osztozhat ugyanazon a fizetőeszközön, amikor gazdaságaik hatalmas mértékben különböznek egymástól, és nincs mechanizmus e különbségek kiigazítására” – tette hozzá.

Osborne szerint a britek “nemzedékeken keresztül fogják mondogatni: Istennek hála, hogy Nagy-Britannia nem csatlakozott az euróhoz”.

Nagy londoni elemzőházak értékelései szerint is fenntarthatatlannak bizonyulhat jelenlegi formájában az euróövezet.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző csoportja – októberre szóló legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy az adósságválság miatt most már 40 százalékosra teszi az euróövezet szétesésének valószínűségét.

Az EIU által a valutaunióra kidolgozott kockázati forgatókönyv egyaránt elképzelhetőnek nevezi az eladósodott déli eurótagállamok leválását és azt, hogy Németország dönt a távozás mellett. A cég szerint ez utóbbi fejlemény egyben a közös valuta végét is jelentené.

Egy másik nagy citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics minapi helyzetértékelése szerint még ha a perifériális eurógazdaságok államadósságainak jelentős részét le is írják, és előteremtik a középtávú finanszírozási igényekhez szükséges pénzt, a gazdasági növekedés hiánya miatt a közadósság hamarosan ismét emelkedni kezdene ebben az országcsoportban.

Ennek alapján a Capital Economics londoni elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy az európeriféria problémái mindaddig nem oldhatók meg, amíg ezek az országok ki nem lépnek az euróövezetből, és le nem értékelik saját valutáikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik