Gazdaság

A székhelyváltókat is megszorongatja az adóhatóság

A NAV adatai szerint a kockázatosnak ítélt székhelycímekre több ezer gazdasági társaság van bejegyezve.

Szigorú ellenőrzésre számíthatnak azok a “kétes adózói múlttal rendelkező” vállalkozások, amelyek székhelyüket az ország más területéről Budapestre, illetve Pest megyébe helyezik át, illetve azok az adózók is, akik a régió székhelyszolgáltatói által biztosított címekre vannak bejelentkezve – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.

A közlemény leszögezi: az adóhatóság adatai szerint a kockázatosnak ítélt székhelycímekre több ezer gazdasági társaság van bejegyezve; az interneten több tucat szolgáltató hirdetésére bukkanni, amelyek “virtuális irodát”, gyorsan és kedvező feltételekkel megköthető székhelyszerződéseket kínálnak.

A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának tapasztalatai szerint ezek a szolgáltatók a közreműködésüket elsődlegesen az adókötelezettségek alól való kibújás eszközeként kínálják.

A régió területén az idén alakult vállalkozások hatoda gyanús címen működik. Budapesten a legtöbb gyanús cím, közel 800 darab a VI. kerületben található, ezt követi sorrendben, több mint 200 darabbal a XV. kerület.

A tájékoztatás szerint az adóhatóság adócsalás, csődbűntett, illetve a cég elérhetetlenné tétele okán intellektuális közokirat-hamisítás büntette miatt feljelentést tett a NAV nyomozóhatóságánál az érintett társaságok ügyvezetői, valamint volt ügyvezetői ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik