Gazdaság

Trendi lett a magyar chipsadó

Szócska Miklós szerint követőkre talált a magyar példa, egyes országokban az egészségtelen termékcsoportok betiltása is felmerült.

A világtrendbe illeszkedik a magyar chips- és üdítőital-adó, amelynek követői vannak a világban – jelentette ki az MTI-nek New Yorkban helyi idő szerint hétfő este Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és más felszólalók beszédének is központi témája volt, hogy az életmódért való egyéni felelősség mellett a gazdasági társaságoknak sokkal nagyobb felelőséggel kellene viszonyulniuk ahhoz, milyen népegészségügyi hatásai vannak az általuk forgalmazott egyes cikkeknek, például az alkoholnak, a dohánynak, a sózott és cukrozott élelmiszeripari termékeknek.

Szócska Miklós szerint nemcsak francia, spanyol és más európai követői vannak a megadóztatás ötletének, de elhangzottak olyan hozzászólások is, amelyek szerint néhány országban bizonyos termékcsoportok betiltása is felmerült.

“Meglepetéssel, s egyúttal örömmel hallgattuk, hogy az általunk meghozott lépés visszaigazolást nyert a világban” – mondta Szócska Miklós, aki Schmitt Pál köztársasági elnökkel együtt vett részt a tanácskozáson.

Szócska Miklós felhívta a figyelmet, hogy miközben Magyarország a fertőző betegségek elleni védekezés terén a világ élvonalához tartozik, a szív- és érrendszeri és a daganatos betegségek területén szintén sok esetben vezető helyen állunk a megbetegedési és halálozási statisztikákban. Áttörést kell  tehát elérni a megelőzés területén.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a Magyarországon korábban kiképzett orvosok közül ma sokan vezető pozíciókat töltenek be szerte világon, ami kiaknázásra váró lehetőség. Rámutatott, hogy Magyarországon ma több külföldi orvostanhallgató tanul, mint magyar és elmondta, hogy az ENSZ-tanácskozáson további szakemberek képzésével kapcsolatban történtek tárgyalások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik