Belföld

Még két nap a chipsadóig

A parlament még júliusban szavazta meg a népegészségügyi termékadót, de végrehajtási rendelet azóta sem született hozzá.

A szeptember elsején életbe lépő új adónem részleteiről még mindig csak találgatnak az érintett gyártók. Az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége ötoldalas kérdéssorral kereste meg a végrehajtásban illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint a törvény szövegezését előkészítő Nemzetgazdasági Minisztériumot. Az illetékesek későbbre ígérnek választ.

A Nol.hu azt írja, hogy a törvény bizonyos gyakorlati szempontból jelentős passzusait általánosságban vagy kétértelműen fogalmazták meg. Ugyanakkor a parlament úgy fogadta el a törvényt, hogy nem hatalmazta fel az illetékes minisztériumot a végrehajtási rendelet megalkotásával.

A többféle módon értelmezhető jogi háttér miatt a cégeket kettős veszély fenyegeti. A szeptember elsejétől befizetett adóval azt kockáztatják, hogy milliárdokkal többet fizetnek be, mint amennyi szükséges lenne. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy kevesebbet fizetnek be. Ebben az esetben viszont számolniuk kell azzal, hogy komoly büntetést róhatnak ki rájuk az elmaradt adóbefizetés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik