Gazdaság

Gazdasági depressziót jósol Roubini

A New York University professzora szerint egy világméretû gazdasági depresszió kopogtat az ajtónkon. Mindenesetre Görögországnak az eurózónából való kilépést, és a nemzeti valutához való visszatérését javasolja.

A legutóbbi gazdasági adatokból az derül ki, hogy a recesszió visszatért, a pénzpiacok – a Lehman Brothers 2008-as bedõlése óta – már elérték a láthatatlan stressz-szintet – írja legfrissebb elemzésében Nouriel Roubini. Az ügyeletes amerikai közgazdasági guru úgy látja, egy gazdasági-pénzügyi krízis kockázatai most minden eddiginél rosszabbak. Mit tehetünk, hogy minimalizáljuk egy újabb gazdasági válság begyûrûzését, és megelõzzük a mélyebb depressziót? – teszi fel a kérdést az írásában. A Hogyan elõzzük meg a depressziót? címû elemzésében erre próbál stratégiákat felállítani.

A hitelnövekedés helyreállítása, a kormányoknak nagyfokú likviditási tartalék szükségessége, az eurózónán belüli versenyképesség helyreállítása – csak pár javaslat, amelyet Roubini megoldási lehetõségként felsorakoztat.

Amennyiben ezek közül egyik sem mûködik, akkor az egyedüli alternatíva Görögország és a többi, hasonló cipõben járó országnak az eurózónából való kilépése – jelenti ki a közgazdasági guru, mondván csak a nemzeti valutához való visszatérés és ennek a valutának egy erõs devalvációja képes a növekedés és a versenyképesség helyreállítására. Az euróval való „szakítás” azonban járulékos veszteséget okozna a kilépõ országoknak, és negatív hatással lenne más gyenge, eurózónabeli országokra is – jegyzi meg.

Roubini azonban egy mély depresszió bekövetkeztét prognosztizálja, amely az euróválság féktelen „elburjánzása” nyomán akár a II. Nagy Depresszió kitöréséhez is vezethet. Az I. Nagy Depresszió alatt a politikusok rossz intézkedései valutaháborúba vezettek, amely szegénységet, kétségbeesést, társadalmi és politikai instabilitást szült. A közgazdász ezen a ponton párhuzamot von a II. világháború kitörését elõidõzõ jelenségekkel. Szerinte egy agresszív globális irányvonal jelenti a legjobb módot arra, hogy elkerüljük a gigaméretû depresszió begyûrûzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik