Gazdaság

Obama 3 billió dollárt faragna le az amerikai deficitből

A hiánycsökkentés közel felét a magasabb adóbevételek fedeznék. Az elnök így védené meg az idősek és a szegények egészségügyi ellátását.

Barack Obama amerikai elnök több mint 3 billió dolláros, egy évtized alatt megvalósítandó államháztartási deficitcsökkentésre tesz javaslatot hétfőn a törvényhozás “szuperbizottságának”, és vétót emel az idősek egészségügyi ellátásáról gondoskodó Medicare program bármilyen megkurtítása ellen, ha a kongresszus nem emeli meg a legnagyobb vállalatok és a gazdagok adóját – közölte egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő. Obama közép-európai idő szerint délután fél ötkor ismerteti a bizottságnak szóló ajánlásait. A tisztségviselő elmondta, hogy a hiánycsökkentés közel felét a magasabb adóbevételek fedeznék.

Szakértők szerint hosszú távon az idősek egészségügyi ellátásáról gondoskodó Medicare és a szegények egészségügyi ellátását fedező Medicaid program járul hozzá a legnagyobb mértékben az amerikai szövetségi költségvetés hiányához. A demokrata párti elnökre a 2012-es választási év előtt nyomás nehezedik pártja részéről e két program megvédése érdekében, ezért Obama kérni fogja, hogy minden amerikai vegye ki részét a deficitcsökkentés terhéből.

A 12 fős, fele-fele arányban demokrata és republikánus párti kongresszusi szuperbizottságnak a kiadások csökkentésével és a társadalmi juttatások reformjával kell foglalkoznia: az év végig meg kell találnia a módját annak, hogy 10 év alatt 1200 milliárd dollárral csökkentsék a deficitet. A testületnek november 23-ig kell kidolgoznia javaslatait, amelyeket a törvényhozásnak december 23-ig kell elfogadnia. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke csütörtökön mindazonáltal figyelmeztetett, hogy a szuperbizottság nem emelhet adót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik