Gazdaság

Tovább vitázik Európa a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adó miatt

Nagyon megosztottak az Európai Unió tagállamainak vezetői a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adóval kapcsolatosan.

Jan-Vincent Rostowski, az EU soros elnökségét betöltő Lengyelország pénzügyminisztere az Európai Unió tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek szombati ülését követő sajtótájékoztatón Wroclawban azt mondta: “a bizottság javasol, a tanács és a parlament elutasít”, idézve az Európai Unió működésének egyik alapelvét.

Az új adónem, azaz az értékpapír-, származtatott-termék- és devizatranzakciókra kivetett adó legnagyobb európai ellenzője Nagy-Britannia, amely csak akkor lenne hajlandó támogatni egy ilyen lépést, ha azt globális szinten vezetnék be. Timothy Geithner, az Egyesült Államok pénzügyminisztere, aki péntek délelőtt vett részt a wroclawi Ecofin ülésen, euróövezeti források szerint kijelentette, hogy Amerika nem támogatna egy ilyen javaslatot.

Mindazonáltal a legnagyobb euróövezeti államok, Németország és Franciaország elkötelezettek a tranzakciós adó bevezetése mellett. Wolfgang Schäuble, Németország pénzügyminisztere az ülés után elmondta, hogy szándékuk szerint az EU 27 tagállamára terjesztenék ki az adónemet. Úgy fogalmazott: “az Európai Bizottság javaslatot fog tenni a pénzügyi tranzakciós adó bevezetésére az EU egészében. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy átmenjen a javaslat”. A német politikus elismerte ugyanakkor, hogy a brit álláspont megnehezítheti feladatukat de leszögezte: nem szabad már most feladni a küzdelmet.

Uniós források szerint a francia és német felek a gazdaságilag fejlett államok G20-as csoportjának novemberi találkozóján fogadtatnák el javaslatukat.

Michel Barnier miniszter úgy fogalmazott: “Be kell vallanom, egyáltalán nem egyértelmű, hogy lesz erről megállapodás Európában. Ha ez nem lehetséges, akkor elképzelhető, hogy euróövezeti szinten folytatódnak a tárgyalások”.

Az eseményen Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke amellett érvelt, hogy az euróövezet egészének adóshelyzete “valószínűleg kedvezőbb”, mint legnagyobb riválisaiké. Úgy fogalmazott: “ha az euróövezet, vagy az EU egészét nézzük, akkor más fejlett gazdaságokhoz képest bíztató a helyzet“. Elmondta: az euróövezeti államok költségvetési hiánya a területi GDP 4,5 százaléka lehet az idei évben, miközben “más fejlett államokban ez a mutató 10 százalék körül van”. Trichet hangsúlyozta, hogy a gond néhány tagállam szintjén jelentkezik. Ezeket a hibákat azonban éppen most javítják ki – mondta az EKB-elnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik