Gazdaság

Richter Gedeon – A fejlõdés útján

A több mint száztíz éves múltra visszatekintõ magyar gyógyszeripar, s ezen belül a Richter Gedeon Európában a legpatinásabbak közé tartozik. Az 1901-ben alapított Társaság sikerének titka többek között az évszázadok alatt felhalmozott tapasztalatokban, az értékes szaktudásban rejlik: egyesíti magában az évszázados gyártási tradíciókat, az értékes szaktudást a modern technológiai csúcsminõséggel.

Richter Gedeon – A fejlõdés útján 1

A közép-kelet-európai cégek közül egyedülálló, öt világrészre kiterjedõ piachálózattal rendelkezik, készítményei így a világ csaknem száz országába eljutnak.

Termékei között originális, generikus és licenckészítmények egyaránt megtalálhatók, amelyek szinte valamennyi terápiás területen kínálnak hatékony, korszerû és elérhetõ árú gyógymódot. Kivételes figyelmet fordít a központi idegrendszerre ható, továbbá a szív- és érrendszeri, az emésztõrendszeri készítmények valamint az orális fogamzásgátlók fejlesztésére és gyártására.

Köztudott, hogy a gyógyszeripar az egyik leginkább kutatásigényes iparág, éppen ezért a cég kiemelt figyelmet fordít K+F tevékenységének folyamatos fejlesztésére, mely a versenyképesség megtartásának és növelésének egyik meghatározó eleme.

Mára a Richter 950 fõs magyarországi kutató-fejlesztõ bázisával a közép-kelet-európai térség legjelentõsebb gyógyszerkutatási központjává fejlõdött.

A Magyar Innovációs Szövetség hatóanyagok kifejlesztéséért 1995-ben, 1996-ban, 1997-ben, 2001-ben, 2004-ben és 2009-ben innovációs díjban, míg 2002-ben és 2005-ben Innovációs Nagydíjban részesítette a vállalatot.

Richter Gedeon – A fejlõdés útján 1

A Richter stratégiájának fontos része a fenntartható fejlõdés: hosszú távú terveit a gazdasági, a környezeti és a társadalmi elvárások figyelembevételével alakítja ki, ezzel teremtve biztonságot befektetõi, környezete és munkavállalói számára. A társadalmi felelõsségvállalás részeként folyamatos párbeszédet folytat partnereivel, befektetõivel, a civil társadalom különbözõ képviselõivel és a hatóságokkal. A Társaság kutatási tevékenységével igyekszik hozzájárulni az eddig kevéssé kutatott terápiás területek eredményeihez, valamint kötelességének érzi, hogy lehetõségeihez mérten társadalmi programjaival támogassa a közösségi célokat.

Az originális kutatás tekintetében a Richter az innováció, a technológiai színvonal és a gyorsaság hármasára helyezi a hangsúlyt. Ennek érdekében az elmúlt évek során jelentõs erõforrásokat összpontosított a biológiai laboratóriumok megújítására és az infrastruktúra további fejlesztésére. A Társaság eredeti gyógyszerkutatási tevékenysége elsõsorban a központi idegrendszer valamint a nõgyógyászati terápiás területekre koncentrál.

A jövõ gyógyszergyártása a Richter szerint a biotechnológián alapul, mely meggyõzõdését jól szimbolizálja a Debrecenben épülõ biotechnológiai üzeme.

A Társaság fontos törekvése termékportfóliójának folyamatos megújítása is. Céljai megvalósításáért jelentõs beruházásokat hajt végre és újabb stratégiai együttmûködéseket alakít ki.

2010-ben jelentõs mérföldkõ volt a cég életében a svájci PregLem gyógyszeripari vállalat akvizíciója, valamint a német Grünenthal GmbH fogamzásgátló termékportfóliójának megvásárlása, amellyel a társaság fokozza specializált jellegét, elõsegíti a Richter Csoport térhódítását a fontosabb európai piacokon, jól kiegészítve meglévõ nõgyógyászati üzletágát.

Tradicionálisan a magyar szürkeállományra támaszkodva, a kémiai eljárásfejlesztésben továbbra is a kivételes magyar tudásbázisra épít, ezért több mint 30 egyetemmel és hazai kutatóhellyel folytat sikeres együttmûködést a fenntartható fejlõdés érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik